fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPregovori spustili cijene nafte ispod 91 USD

Pregovori spustili cijene nafte ispod 91 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte spustile su se u ponedjeljak ispod 91 USD, zahvaljujući stišanoj zabrinutosti za snabdijevanje nakon izraelskog povlačenja dijela trupa iz palestinskog Pojasa Gaze i novog ciklusa pregovora o primirju.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 62 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 90,55 USD. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 52 centa na 86,39 USD, prenosi Hina.

Tržišta je u prošloj sedmici poljuljala eskalacija geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku nakon napada na iranski konzultat u glavnom gradu Sirije, Damasku, u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih zvaničnika. Iran je za napad optužio Izrael i najavio odgovor.

Izrael je pak u nedjelju objavio da će dodatno smanjiti broj vojnika u palestinskom Pojasu Gaze, a izložen je i pojačanom pritisku da ublaži humanitarnu krizu na okupiranoj palestinskoj teritoriji kojoj prijeti glad.

Napetost su ublažili i obnovljeni pregovori Izraela i palestinskog Hamasa o primirju, iako je zvaničnik palestinske grupe u ponedjeljak naglasio da nijesu iznjedrili napredak.

Zabrinutost za snabdijevanje raspirili su u proteklih desetak dana i učestali ukrajinski napadi na rafinerije u Rusiji, ali trgovce je umirila odluka Moskve da u sklopu dogovora sa članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika smanjuje proizvodnju, ali ne i izvoz.

Trgovci s pažnjom prate i podatke iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kako bi procijenili kada bi centralna banka mogla sniziti kamatne stope, što bi podstaklo ekonomsku aktivnost i potražnju za energentima. Američki poslodavci pojačali su tempo zapošljavanja u martu, što znači da bi Federalne rezerve (Fed) mogle odložiti ublažavanje monetarne politike.

“Tržište trenutano nema dovoljno fizičkih pokazatelja kojima bi pravdalo cijenu barela u rasponu od 90 do 100 USD”, smatra John Evans iz brokerske kuće PVM.

OPEC je u odvojenom izvještaju objavio da je u petak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 1,54 USD, na 91,12 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...