fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPreduzimaju korake ka većoj energetskoj sigurnosti regiona

Preduzimaju korake ka većoj energetskoj sigurnosti regiona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) iniciraće snažniju regionalnu saradnju operatora prenosnih sistema regiona, kako bi se povećala sigurnost snabdijevanja potrošača regiona, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

On je tu ideju iznio na neformalnom sastanku u Banja Luci, a čelni čovjek Energetske zajednice Artur Lorkovski podrẓ̌ao, kako bi se u što većoj mjeri izbjegli poremećaji u napajanju električne energije, kakav se desio 21. juna.

“Osnovna ideja, a ujedno i međukorak dok zemlje regiona ne transponuju evropske regulative i uspostave koordinisano računanje prekograničnih kapaciteta i sigurnosti (CCR i SOR), je da se omogući sprovođenjenje redispečinga (koordinisana promjena proizvodnje elektrana u cilju upravljanja mrežnim zagušenjima) kao jedne od remedijalnih mjera”, navodi se u saopštenju.

To bi, kako se dodaje, podrazumijevalo još veći stepen regionalne koordinacije i saradnje na polju sigurnosti napajanja regiona električnom energijom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, apel, vozači, saobraćajne nesreće, vožnja

Policija apeluje na vozače da budu odgovorni

Podgorica, (MINA) – Uprava policije apelovala je na vozače da odgovornim ponašanjem doprinesu svojoj...