fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPreduzeti hitne mjere za popravljanje stanja u Crnoj Gori

Preduzeti hitne mjere za popravljanje stanja u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Jedinstveni sindikat Deutsche Telekoma (OTU) zatražio je od globalnog menadžmenta njemačke telekomunikacione kompanija da preduzme hitne mjere za procjenu i popravljanje stanja u Crnoj Gori i potpuno vraćanje prava zaposlenih da uslove zapošljavanja dogovaraju putem kolektivnog pregovaranja.

Predstavnici OTU su u pismu naveli da Deutsche Telekom (DT) ima cilj da postane vodeći evropski operator i da je ponašanje menadžmenta kontraproduktivno, jer šteti ugledu kompanije u Evropi.

“Kodeks ponašanja o ljudskim pravima i društvenim standardima, kojih se DT pridržava u Crnoj Gori, prekršen je i tražimo da odmah preduzmete mjere njihove zaštite”, dodaje se u pismu.

Iz Sindikata Crnogorskog Telekoma je saopšteno da je pismo upućeno direktorici ljudskih resursa i izvršnom direktoru DT-a, Birgit Bohle i Timotheusu Hoettgesu, izvršnoj direktorici Crnogorskog Telekoma Dini Tsybulskayi i članovima menadžment komiteta crnogorske telekomunikacione kompanije.

U pismu se navodi da menadžment Crnogorskog Telekoma prema zaposlenima i socijalnim partnerima postupa na način koji je neprihvatljiv i na štetu društvenih standarda, kao i korporativnih politika DT-a.

“Nakon skoro godinu pregovora socijalnih partnera u Crnoj Gori, koji nijesu doveli do postizanja sporazuma, menadžment pokušava da ih podriva pritiskom na zaposlene da potpišu pojedinačne sporazume u vezi sa nekoliko tema iz kolektivnog ugovora”, rekli su iz OTU.

U OTU-u smatraju da je nedopustivo da Crnogorski Telekom zaobilazi socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje s ciljem podrivanja kolektivnog ugovora u kompaniji.

“Takođe, neprihvatljivo je da poslodavac direktno traži pojedinačne sporazume sa zaposlenima, pripremajući sporazume, anekse ili druge forme koje narušavaju proces kolektivnog pregovaranja”, navodi se u pismu.

U OTU-u smatraju i da je nedopustivo da poslodavac ignoriše skoro 70 odsto zaposlenih, osim rukovodećeg kadra, koji su potpisali sindikalnu izjavu. U toj izjavi se navodi da je neprihvatljivo da poslodavac reguliše pitanja kolektivnog pregovaranja kroz pojedinačne sporazume, izjave ili druge oblike skrivene represije.

“Zaposleni su, takođe, dali punu podršku Sindikatu da otvorena pitanja rešava samo kroz kolektivne pregovore. Menadžment je, ipak, ignorisao volju zaposlenih”, dodaje se u pismu.

Iz OTU-a su kazali i da je neprihvatljivo da menadžment u Crnoj Gori zloupotrebljava svoju moć i ne poštuje principe socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja utvrđene međunarodnim standardima rada i smjernicama Organizacije za ekonomsku saradnu i razvoj (OECD) za multinacionalne kompanije.

Najčitanije