fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložena zakonska rješenja doprinose razvoju sektora ribarstva

Predložena zakonska rješenja doprinose razvoju sektora ribarstva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je u skupštinsku proceduru predala dva predloga zakona, koji bi trebalo da doprinesu razvoju sektora ribarstva i stvore bolje uslove za formiranje udruženja proizvođača i dodjelu sredstava podsticaja korisnicima.

U skupštinsku proceduru Vlada je predala Predlog zakona o organizovanju tržišta u ribarstvu i akvakulturi, kao i Predlog zakona o strukturnim mjerama i dodjeli državne pomoći u ribarstvu i akvakulturi.

Donošenje Zakona o organizovanju tržišta u ribarstvu i akvakulturi, kako se navodi u obrazloženju predloženog akta, neophodno je radi usklađivanja sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU) u cilju primjene programa podrške za sektor ribarstva, uz podjelu nadležnosti i uspostavljanje procedura kakve su definisane evropskim propisima.

“Ovim zakonom stvara se osnov za obezbjeđivanje efikasnog funkcionisanja tržišta proizvodima ribarstva i akvakulture i uređuje se tržište proizvoda ribarstva i akvakulture, uslovi za označavanje proizvoda koji se stavljaju na tržište i jačanje konkurentnosti proizvođača kroz formiranje organizacija proizvođača, uz adekvatnu kontrolu sprovođenja mjera organizacije tržišta”, dodaje se u obrazloženju.

Takođe, daju se osnove za uspostavljanje organizovanog tržišta kroz mehanizme organizacije tržišta i definisanja jasnih pravila u pogledu informisanja potrošača.

Definiše se i nadležno tijelo, uslovi i načini za izvoz proizvoda ribarstva u države EU.

“Predložena zakonska rješenja doprinijeće razvoju sektora ribarstva i stvoriće bolje uslove za formiranje udruženja proizvođača”, navodi se u obrazloženju.

Sve navedeno je, kako su objasnili, u cilju postizanja veće konkurentnosti u sektoru ribarstva i akvakulture.

Kada je riječ o Predlogu zakona o strukturnim mjerama i dodjeli državne pomoći u ribarstvu i akvakulturi, tim aktom se, kako je objašnjeno, uređuju način i uslovi za dodjelu sredstava podsticaja korisnicima kroz strukturne mjere u sektoru ribarstva i akvakulture, kao i državna pomoć.

“Uvođenje strukturnih mjera neophodno je radi unapređenja sketora ribarstva, promovisanja konkurentnog, ekološki i resursno održivog i društveno odgovornog ribarstva i akvakulture, podsticanja sprovođenja mjera zajedničke ribarske politike, kao i promovisanja ravnomjernog teritorijalnog razvoja područja gdje se obavljaju ribolov i akvakultura”, navodi se u obrazloženju.

Predložena zakonska rješenja doprinijeće razvoju ribarskog sektora i stvoriti bolje uslove za dodjelu sredstava podsticaja korisnicima.

“Zakon definiše i državnu pomoć koja se bazira na podršci iz nacionalnog i budžeta lokalnih samouprava i definiše način i uslove dodjele i vođenje evidencije”, dodaje se u obrazloženju.

Donošenje ova dva zakona proisteklo je i iz potrebe usaglašavanja sa pravnom tekovinom EU, a posebno imajući u vidu da u Crnoj Gori trenutno ne postoji jedinstveno zakonsko rješenje kojim je regulisana organizacija tržišta proizvoda ribarstva i akvakulture i dodjela sredstava podsticaja u sektoru ribarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije