fbpx
Naslovnica MINA Business Povećan broj ženskih preduzeća više od 20 odsto

Povećan broj ženskih preduzeća više od 20 odsto

82
foto: Top WOMEN Business Montenegro

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Učešće ženskih preduzeća u ukupnom broju kompanija u Crnoj Gori u toku prošle godine povećano je više od 20 odsto u odnosu na 2022, saopšteno je na konferenciji na kojoj je promovisano izdanje inicijative Top Women Business Montenegro (TWBM).

Inicijativa je i ove godine okupila partnere iz privatnog i javnog sektora, kao i međunarodnih organizacija. Značaj TWBM-a ponovo su, kao institucionalni partneri, prepoznali Sekretarijat Savjeta za konkurentnost (SCC), Privredna komora (PKCG), kao i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, ali i NLB banka koja je treću godinu za redom generalni pokrovitelj inicijative.

Partneri ovogodišnje inicijative su mikrokreditna finansijska institucija Alter Modus i kompanija Idea CG.

Izvršna direktorica TWBM-a i Agencije za kreativne komunikacije BI Communication koja je lansirala Inicijativu, Ljiljana Burzan-Nikolić, kazala je da osim što je broj ženskih preduzeća i dalje u porastu, u prethodnoj godini je registrovan značajan rast od preko 20 odsto.

„S obzirom na to da je rast značajno veći od rasta ukupnog broja preduzeća, ove godine, prvi put od kako pratimo, imaćemo rast učešća ženskih preduzeća u ukupnom broju preduzeća. Druga značajna informacija koju mogu podijeliti je da se među novim ženskim preduzećima značajan broj odnosi na strane državljanke. Nažalost, ovaj dio nijesmo mogli preciznije analizirati, s obzirom na to da podaci o zemlji porijekla žena koje su osnovale ili vode ova preduzeća nijesu javni”, rekla je Burzan-Nikolić.

Ona je navela da smatraju da je korisno ukazati na tu činjenicu koja bi donosiocima odluka mogla biti važna pri kreiranju politika u ovoj oblasti.
Prema njenim riječima, rano je za zaključak da je navedeni rast stabilan i da je rezultat sistemske podrške ženskom preduzetništvu u Crnoj Gori, ali vjerujmo da je tako i da će ovo biti početak dugoročno pozitivnog trenda.

„Kompletne nalaze analize prezentiraćemo na panel-diskusiji zakazanoj za 29. oktobar”, naglasila je Burzan-Nikolić.

Potpredsjednik PKCG, Dragan Kujović, rekao je da je žensko preduzetništvo najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu koje je zahvatilo podjednako sve zemlje, bez obzira na stepen ekonomskog razvoja.

“Razvijanjem ženskog preduzetništva, stvaraju se preduslovi za otvaranje novih radnih mjesta i razvoj inovacija, što doprinosi razvoju društva u cjelini“, kazao je Kujović.

On je naveo da PKCG samostalno i kroz partnerske projekte kao što je i TWBM, nastoji da dodatno osnaži i učestvuje u razvoju ženskog preduzetništva i na taj način omogući stvaranje nove vrijednosti u crnogorskoj ekonomiji.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova, poručila je da napredak u biznisu, kao i u bilo kojoj drugoj oblasti, nije moguć bez korišćenja punog potencijala svih ljudskih resursa.

„Dok u Crnoj Gori žene čine približno 43 odsto zaposlenog stanovništva, zauzimaju ipak samo 20 odsto rukovodećih pozicija. Ova razlika naglašava potrebu za kontinuiranim naporima da se smanji rodni jaz u liderstvu i preduzetništvu. Kako bismo zaista napredovali, ključno je da iskoristimo puni spektar ljudskog kapitala”, rekla je Paniklova.

U UNDP-u, kako je kazala, posvećenost dostizanju rodne ravnopravnosti više je od slavljenja dostignuća.

“Aktivno radimo na uklanjanju barijera sa kojima se žene suočavaju u digitalnim i STEM oblastima, kroz kreiranje regionalnih mreža, mentorstvo i promociju pristupa resursima. Na ovaj način ne samo da podstičemo snaženje mreže žena u STEM-u, već i pomažemo Crnoj Gori da se pozicionira kao lider u industrijama budućnosti. Obezbjeđivanje jednakih prilika za žene u ovim oblastima, od ključnog je značaja za pokretanje inovacija i ekonomskog napretka”, kazala je Paniklova.

Šefica Sekretarijata Savjeta za konkurentnost, Marija Šuković, rekla je da raznovrsnost aktivnosti SCC-a na najbolji način oslikava koliko je tema horizontalna, to jest zahtijeva djelovanje u više sektora i resora, ali i koliko zahtijeva uključenost i podršku raznih zainteresovanih strana kako bi rezultati bili vidljivi i opipljivi.

„Kako bismo prepoznali i uklonili barijere, a zatim radili na definisanju politika i strategija, neophodna je saradnja javnog i privatnog sektora, uz podršku međunarodnih institucija i donatora“, kazala je Šuković.

Ekspertkinja za strateški marketing i komunikacije u NLB banci, Jelena Vujović, rekla je da u NLB banci vjeruju da TWBM inicijativa na sistematičan, odgovoran i profesionalan način afirmiše i promoviše žensko preduzetništvo.

„Ovo su vrijednosti za koje se zalaže NLB banka koja je prije tri godine lanisrala kreditnu liniju Žene u biznisu uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj sa ciljem da podstakne žene preduzetnice da ojačaju samopouzdanje i pokažu da su sposobne za vođenje uspješnih preduzeća. Danas, gotovo 100 realizovanih biznis ideja i više od tri miliona plasiranih sredstava potvrđuju, ne samo ispravnost odluke, već predstavljaju važan doprinos oslobađanju ženskog potencijala za razvoj crnogorske ekonomije“, zaključila je Vujović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS