fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisali Memorandum o razumijevanju

Potpisali Memorandum o razumijevanju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između vlada Crne Gore i Velike Britanije crnogorski pomorci će moći da zasnuju radni odnos na brodovima koji plove pod britanskom zastavom, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Iz Ministarstva je saopšteno da se Memorandumom potvđuje da su uvjerenja koja pomorcima izdaju Crna Gora i Velika Britanija potpuno u skladu sa Konvencijom o standardima obuke, izdavanju uvjerenja i vršenju brodarske straže pomoraca (STCW).

“Naši pomorci će moći da zasnuju radni odnos na brodovima koji plove pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući pripadnike Crvene zastavničke grupe, koji postupaju u ime britanske Vlade”, navodi se u saopštenju.

Članovi Crvene zastavničke grupe su Ujedinjeno Kraljevstvo, Krunske zemlje, odnosno Ostrvo Man, Grenzi i Džerzi i prekomorske teritorije Velike Britanije, odnosno Angvila, Bermuda, Britanska Djevičanska Ostrva, Kajmanska Ostrva, Foklandska Ostrva, Gibraltar, Montserat, Sveta Helena i ostrva Turks i Kejkos, koja vode brodarske registre iz svoje nadležnosti.

“Stručnost u obavljanju pomorskih poslova pomoraca je najkritičniji faktor u sigurnosnom i efikasnom upravljanju brodovima i ima direktan uticaj na sigurnost života na moru i zaštitu morske sredine”, rekli su iz Ministarstva.

Upravo iz tog razloga Međunarodna pomorska organizacija je usvojila STCW Konvenciju, od 7. jula 1978. godine, a Crna Gora je prihvatila sukcesijom u oktobru 2006. godine.

“Iako je Crna Gora na bijeloj listi Evropske unije kada je u pitanju obuka pomoraca i priznavanje sertifikata koje izdaje naša država, pomorske administracije pojedinih zemalja, preko agencija za ukrcaj pomoraca zahtijevaju neizostavno posjedovanje ovakvih bilateralnih memoranduma kako bi naši pomorci mogli da nađu zaposlenje”, objasnili su iz Ministarstva.

U Ministarstvu smatraju izuzetno značajnim prihvatanje ovih memoranduma o razumijevanju koji će omogućiti da crnogorski pomorci sačuvaju poslove na stranim kompanijama i napreduju na njima u skladu sa pravilima STCW Konvencije.

“Slične memorandume Crna Gora ima potpisane sa 11 zemalja, odnosno Antigvom i Barbudom, Norveškom, Bahamima, Japanom, Hong Kongom, Italijom, Svetim Vincentom i Grenadinima, Portugalom, Danskom, Kraljevinom Holandijom i Grčkom”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije