fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoremećaji u snabdijevanju podigli cijene nafte

Poremećaji u snabdijevanju podigli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 80 USD, podstaknute prekidima u snabdijevanju i procjenama o padu američkih zaliha, koji su potisnuli u drugi plan brzo širenje nove varijante koronavirusa omikrona.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,04 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 79,64 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,15 USD višoj cijeni, od 76,72 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je ponijela nada da će omikron tek u ograničenoj mjeri uticati na svjetsku potražnju za naftom u idućoj godini, uprkos brojnim otkazanim letovima proteklog vikenda i početkom sedmice zbog brzog širenja zaraze.

Trgovci su se fokusirali na poremećaje u snabdijevanju, pa su tri proizvođača nafte u ovom mjesecu proglasila „višu silu“ na pojedinim naftnim poljima, zbog problema s održavanjem i zatvaranja proizvodnje.

Rast cijena podstakla su i očekivanja ekonomista da će novi izvještaji iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pokazati pad zaliha u toj zemlji u prošloj sedmici, peti put zaredom, i stagnaciju zaliha benzina, prema preliminarnoj anketi Reutersa.

“Podršku pružaju prekidi proizvodnje u Ekvadoru, Libiji i Nigeriji i očekivanja još jednog velikog pada zaliha sirove nafte u SAD-u”, rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Širenje omikrona palo je tako u drugi plan, posebno nakon što je britanski ministar zdravstva Sajid Javid u ponedjeljak izjavio da London zbog korone neće do kraja godine uvoditi nova ograničenja u Engleskoj.

Vlada čeka nove dokaze kako bi procijenio može li se zdravstveni sistem nositi s visokim stopama zaraze, dodao je Javid.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je u međuvremenu da će ublažiti nestašicu testova na koronu, budući da je omikron ozbiljno opteretio bolnice, a aviokompanije otkazuju hiljadu letova zbog zaraženih članova posade.

I Kina je u ponedjeljak zabilježila rast broja simptomatskih slučajeva korone, četvrti dan zaredom. Grad Xian objavio je podatke o brzom širenju zaraze i odredio lockdown za 13 miliona stanovnika.

Pažnju investitora preusmjerava se postepeno na novu godinu i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika početkom iduće sedmice, na kojem će se odlučivati o planiranom povećanju proizvodnje u februaru za 400 hiljada barela dnevno.

Na prošlom sastanku OPEC+ potvrdio je planirano identično povećanje proizvodnje u januaru, uprkos širenju omikrona.

Naftni kartel zbog praznika ni danas nije objavio cijenu barela referentne korpe nafte svojih članica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije