fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPolitička nestabilnost dovodi do negativnih rezultata u ekonomiji

Politička nestabilnost dovodi do negativnih rezultata u ekonomiji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dugotrajna politička nestabilnost dovodi do izuzetno negativnih rezultata kada je u pitanju ekonomska pozicija države, ocijenili su predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) i dodali da će nastaviti da insistiraju na ekonomskim reformama koje će dovesti do poboljšanja standarda života sugrađana.

Iz SDP-a je saopšteno da izvještaji o stanju u Crnoj Gori, koji su izašli u proteklih par mjeseci, pokazuju radikalan pad svih pokazatelja u vezi sa ekonomskim slobodama, nedostatkom strukturalnih reformi, pojačanim prisustvom korupcije i nedostatkom političke volje da se sa njom obračuna.

“Demokratska partija socijalista (DPS) i njeni koalicioni partneri su svojim postupcima doveli da toga da je Crna Gora izgubila 24 mjesta na listi globalnih ekonomskih sloboda renomirane američke Heritige fondacije i da imamo pad na Doing business listi Svjetske banke (SB) od osam mjesta”, navodi se u saopštenju.

Iz SDP-a su podsjetili da je Crna Gora zabilježila pad od tri mjesta na listi percepcije indeksa korupcije vodeće svjetske organizacije koja se bavi tim pitanjem, Transparency international, dok se na listi Freedom Hausa nastavljaju negativne tendecije kada je u pitanju ocjena globalnih sloboda.

“Koliko to imo veze sa DPS-om i njihovim načinom vođenja politike jasno se vidi i po dijelu izvještaja Transparency international u kojem se kaže da postoji zabrinutost koja se tiče finansiranja političke partije i manjka finansijske transparentnosti koje bacaju sjenku na izborne rezultate. U okruženju kojim dominira ista vladajuća elita protekle dvije decenije, efekti zarobljenosti države su evidentni u Crnoj Gori”, rekli su iz SDP-a.

Formulacija o zarobljenosti države se, kako su dodali, već nalazi i u izvještajima Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore ka punopravnom članstvu u EU.

“SDP će zbog svih ovih negativnih elemenata, koji će tek žestoko pogoditi građane Crne Gore, nastaviti da se snažno zalaže za promjenu načina vladanja, demokratizaciju crnogorskog društva i oslobođanje zarobljenih crnogorskih institucija”, poručili su iz te partije.

Takođe, kako su kazali, nastaviće da insistiraju na ekonomskim reformama koje će dovesti do poboljšanja standarda života sugrađana, jer je to nešto što vlast očigledno ne zanima previše.

“Potvrda o stanju u Crnoj Gori stigla je i od Freedom Housa, renomirane međunarodne organizacije koja na početku svake godine šalje izvještaj o slobodama. Naša zemlja je proglašena ‘djelimično slobodnom’, uz obrazloženje da je predsjednik DPS-a i Crne Gore, Milo Đukanović, nastavio da konsoliduje državnu vlast oko sebe i svoje klike, potkopavajući osnovne standarde dobrog rukovođenja i izlazeći iz okvira svojih ustavnih ovlašćenja”, saopštili su iz SDP-a.

U toj partiji su naveli da sve te međunarodne organizacije i institucije svoja sjedišta imaju u Vašingtonu ili Berlinu, dok su im najznačajniji ogranci u vodećim zemljama Zapada, NATO saveza i EU, tako da kritike koje su upućene sigurno nijesu dio ‘hibridnog rata’ Moskve protiv Crne Gore.

Najčitanije