fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPojačati turističku promociju Crne Gore

Pojačati turističku promociju Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici jevrejskih zajednica, sa kojima se premijer Dritan Abazović sastao tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), zainteresovani su za investiranje u turističke i privredne potencijale i najavili intenziviranje komunikacije u tom pravcu.

Predstavnici jevrejskih zajednica, u koje spadaju B’nai B’rith International, Conference of Presidents, NCSEJ, World Jewish Congress i American Jewish Congress istakli su posebno interesovanje privrednika i građana za turističke potencijale Crne Gore i ocijenili da je neophodno osnažiti promotivnu kampanju u SAD-u.

Abazović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, na sastancima sa predstavnicima jevrejskih zajednica razmijenio mišljenje o mogućnostima unapređenja saradnje Crne Gore i Izraela.

On je, u tom kontekstu, kazao da je zadovoljan dobrim odnosima dvije zemlje kojima doprinose frekventni susreti na najvišem nivou podsjetivši na nedavnu posjetu ministra javne uprave Izraelu u vrlo osjetljivom trenutku kada je Crna Gora pod sajber napadima.

Abazović je ukazao i na dolazak važnog izraelskog investitora u Crnu Goru, kompanije Big, koja ima plan da svoje poslovanje uskoro proširi na jug Crne Gore.

“Nastavak bliske saradnje sa vašim organizacijama je svakako prilika za dalje unaprjedjenje saradnje naših zemalja u drugim oblastima od obostranog interesa”, kazao je Abazović.

On je sagovornike informisao o planovima gradnje Jevrejskog centra u Podgorici i rekao da će realizacija tog projekta značajno doprinijeti promociji multikulturalnosti crnogorskog društva.

Predstavnici jevrejskih zajednica u Njujorku su kazali da su zadovoljni susretom sa Abazovićem.

“Cijenimo to što su Jevreji u Crnoj Gori bili i ostali bezbjedni. Vjerujemo da je to pravi primjer suprotstavljanja narastajućem antisemitizmu na svijetu”, rekli su oni i ukazali na značaj posjete premijera Crne Gore Izraelu nakon tamošnjih novembarskih izbora.

U tom smislu, ocijenili su da bi otvaranje ambasade u Izraelu značajno doprinijelo intenziviranju bilateralnih odnosa.

Sagovornici su se saglasili da Crna Gora može biti ponosna jer je jedna od rijetkih država u kojoj se nikada nije dogodio holokaust.

Oni su kazali da su pored porasta antisemitizma, posebno zabrinuti i zbog invazije Rusije na Ukrajinu kao iz zbog aktivnosti Irana, čijim aktivnostima, kako su istakli, zajednički treba stati na put i glasno ih osuditi.

Abazović je, upoznajući sagovornike sa situacijom u regionu, ocijenio da se iza snažnog i ekstremnog nacionalizma u regionu uvijek nalazi korupcija.

“Crna Gora njeguje dobrosusjedsku politiku što je jedan od temelja naše vanjske politike, zbog toga smo i članica više od 35 regionalnih organizacija, a podržavamo i nove regionalne inicijative koje vode približavanju i bližoj saradnji naših država”, zaključio je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije