fbpx
Naslovnica MINA Business Ostvariti punu valorizaciju privrednih potencijala regiona

Ostvariti punu valorizaciju privrednih potencijala regiona

203
foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zajedničkim hrabrim odlukama i čvrstom posvećenošću procesu regionalne ekonomske integracije može se ostvariti puna valorizacija privrednih potencijala regiona i približavanje jedinstvenom EU tržištu, ocijenio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku, Nik Gjeloshaj.

On je na panelu u okrivu CEFTA Week konferencije pod nazivom eCEFTA: Klikni, poveži se i trguj o ključnim izazovima u regionalnoj trgovinskoj saradnji razgovarao sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Srbije, Tomislavom Momirovićem.

“Zajednički je potvrđeno da Plan rasta za Zapadni Balkan daje mogućnost ubrzanog pristupa jedinstvenom evropskom tržištu, a da je zajedničko regionalno tržište pokretač dublje regionalne ekonomske integracije i veoma važan korak ka jedinstvenom tržištu Evropske unije”, navodi se u saopštenju.

Tokom završnog panela CEFTA Konferencije, pod nazivom Od Crne Gore do Srbije – pregled ove godine i ciljevi za narednu godinu, Gjeloshaj je Momiroviću zvanično predao predsjedavanje CEFTA-om za narednu godinu, uz obostrana očekivanja za dalje uspjehe i snažniju regionalnu ekonomsku integraciju i intenziviranje trgovinske saradnje u korist privrede i poboljšanja životnog standarda građana.

Gjeloshaj, koji je i ministar ekonomskog razvoja, naglasio da saradnja u okviru CEFTA-e nije samo mehanizam za snažniju regionalnu ekonomsku integraciju, već i priprema za jedinstveno tržište Evropske unije.

Takođe, Gjeloshaj je istakao važnost Plana rasta za Zapadni Balkan, kao zajedničkog okvira podrške EU od krucijalne važnosti za podsticanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu kroz implementaciju važnih ekonomskih reformi.

Uz prisustvo partnera iz Evropske komisije, CEFTA Sekretarijata, predstavnika CEFTA strana, kao i brojnih regionalnih i međunarodnih organizacija, Gjeloshaj je prezentovao ključne rezultate predsjedavanja Crne Gore CEFTA-om tokom ove godine.

Tokom predsjedavanja Crne Gore, kroz šest radnih programa i sedam radnih tijela CEFTA-e, implementirano je više od 140 projektnih aktivnosti, što je rezultiralo finalizacijom važnih odluka na ekspertskom nivou, koje se odnose na profesionalne kvalifikacije, upravljanje rizikom i zaštitu prava intelektualne svojine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS