fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOrganizovano prvo umrežavanje partnera kroz program Horizont Evropa

Organizovano prvo umrežavanje partnera kroz program Horizont Evropa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredna komora (PKCG) i ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i ekonomskog razvoja organizovali su prvo umrežavanje partnera kroz program Horizont Evropa, u cilju pripreme zajedničkih projekata.

Iz PKCG je saopšteno da je riječ o online događaju koji je bio posvećen povezivanju partnera u okviru EU programa za istraživanje i inovacije Horizont Evropa 2021-2027, a koji je realizovan uz podršku Evropske mreže preduzetništva (EEN).

„Događaj je, preko internet platforme, okupio preko 120 učesnika iz više od 20 država kojima su predstavnici organizatora i Delegacije EU u Crnoj Gori predstavili mogućnosti koje program nudi. Njima je omogućeno povezivanje sa ostalim učesnicima događaja u cilju umrežavanja i potencijalnog kreiranja partnerstava, te pripreme zajedničkih projekata u okviru programa“, dodaje se u saopštenju.

Vršilac dužnosti generalnog sekretara PKCG, Mitar Bajčeta, kazao je da je Horizont Evropa ključni instrument za gledanje iza horizonta – ka zelenijoj, digitalnoj, zdravijoj i otpornijoj budućnosti.

Prema njegovim riječima, program je posebno značajan za Crnu Goru u smislu podsticanja istraživačkog i inovacionog potencijala, generisanja novih znanja, njegovanja panevropske saradnje, omogućavanja novih ideja velikim i malim preduzećima, unapređenja kolektivnog prosperiteta i promovisanja neophodnih društvenih i ekonomskih transformacija.

Bajčeta je naveo da je kovid kriza generisala nove izazove sa kojima se suočavamo, čime je potvrđeno da je saradnja u istraživanju i inovacijama od suštinskog značaja za post-pandemijski oporavak širom svijeta.

„Upravo mogućnosti istraživanja i inovacija, koje pruža program Horizont Evropa, biće suštinski instrument za podsticanje konkurentnosti crnogorske privrede i pomoći našoj zemlji da postigne ciljeve održivog razvoja postavljene u Agendi UN 2030, kao i one izložene u Zelenoj agendi za Zapadni Balkan i drugim strateškim dokumentima“, kazao je Bajčeta.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina-Božović, kazala je da je zadovoljna zbog prošlosedmičnog potpisivanja sporazuma između Crne Gore i EU o pridruživanju države Horizont Evropa programu.

Zahvaljujući tome, crnogorskim inovatorima i istraživačima je omogućeno da, pod jednakim uslovima sa korisnicima iz država članica EU, učestvuju u tom najvećem svjetskom programu istraživanja i inovacija sa budžetom od 95,5 milijardi EUR.

„Ovo će omogućiti crnogorskim istraživačima, kompanijama, naučno-istraživačkim institucijama i inovatorima da razvijaju projekte i tehnologije, te sprovode istraživanja koja će doprinijeti suočavanju sa globalnim izazovima. Učešće u ovom programu će dodatno ojačati njihove kapacitete i podržati dalju integraciju Crne Gore u evropski istraživački prostor i u uniju inovacija“, rekla je Lipovina-Božović.

Ona je saopštila da je unapređenje učešća Crne Gore u programu Horizont Evropa jedan od glavnih zadataka i misija Vlade.

„Fokus Vlade je ekonomski rast vođen inovacijama. Podržavajući inovacije možemo ojačati našu ekonomiju i stvoriti radna mjesta i nove mogućnosti za crnogorske kompanije, ali i za istraživačke institucije“, smatra Lipovina-Božović.

Vlada, prema njenim riječima, posvećeno radi na uspostavljanju efikasnog implementacionog okvira za inovativni ekosistem, koji će omogućiti puno učešće i uključivanje svih relevantnih aktera u proces kreiranja i implementacije politike inovacija.

Ministarstvo je kreiralo programski okvir za finansiranje inovacija kroz namjenski Program za inovacije od ove do 2024. godine, na osnovu koga će već od naredne godine biti otvorena posebna programska linija podrške učešću u programu Horizont Evropa – Stub III Inovativna Evropa.

„Zaista imamo velika očekivanja u vezi sa našim učešćem u programu Horizont Evropa, ali smo istovremeno potpuno svjesni napora koje treba uložiti u narednom periodu“, poručila je Lipovina-Božović.

Vršlac dužnosti generalnog direktora Direktorata za nacionalne i EU naučne programe u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Branko Bulatović, saopštio je da je Horizont Evropa najveći multinacionalni program za istraživanje i inovacije i jedan od ključnih instrumenata EU koji nastoji da obezbijedi oporavak, otpornost i spremnost Evrope za buduće izazove.

„Ovaj program nudi oko 95,5 milijardi EUR grantova institucijama i organizacijama iz različitih sektora, kako bi se intenzivnije fokusirale na istraživačke i inovacione aktivnosti“, kazao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora nastavlja da bude posvećena promociji i aktivnom uključivanju u istraživačke i inovacione programe EU, u kojima učestvuje od 2008. godine.

„Naše učešće u Horizontu Evropa je stoga ključno za rast i dalji razvoj crnogorske nauke i privrede u skladu sa evropskim vrijednostima i naporima“, dodao je Bulatović.

Tokom događaja, prezentaciju je imao šef Odjeljenja za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, Yngve Engstroem, koji je predstavio ključne elemente programa Horizont Evropa i osvrnuo se na učinak Crne Gore u programu koji mu je prethodio – Horizont 2020.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije