fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOptimizam zbog otvaranja ekonomija podigao cijene prema 35 USD

Optimizam zbog otvaranja ekonomija podigao cijene prema 35 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 35 USD, podržane optimizmom zbog ponovnog otvaranja ekonomija i smanjenja proizvodnje glavnih izvoznica.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 2,03 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 34,53 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 2,63 USD višoj cijeni, od 32,06 USD, prenosi Hrportfolio.

Ljetno vrijeme mami u većini zemalja svijeta na izlazak iz izolacije uvedene kako bi se suzbila pandemija koronavirusa. Trgovine i restorani u Italiji pripremaju se za ponovno otvaranje, a druga žarišta zaraze, poput Njujorka i Španije, postupno ukidaju ograničenja.

“Optimizam je podstakao rast cijena nafte, a potražnja za benzinom ponovo raste paralelno ublažavanju mjera izolacije”, ocijenila je Paola Rodriguez Masiu iz Rystad Energyja.

Podršku cijenama pruža i smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica, uključujući Rusiju.

Saudijska Arabija, najveća svjetska izvoznica, objavila je prošle sedmice da će u junu smanjiti proizvodnju dodatnih milion barela dnevno, a OPEC+ želi da zadrži dogovorena ograničenja i nakon juna kada bi trebalo da održe sljedeći redovni sastanak.

Kuvajt i Saudijska Arabija dogovorili su se da će 1. juna na mjesec obustaviti proizvodnju nafte na zajedničkom polju Al-Khafdži, izvijestio je u subotu kuvajtski list Al Rai.

Proizvodnja se smanjuje i zato što američke kompanije smanjuju broj aktivnih bušotinskih postrojenja za vađenje nafte i prirodnog gasa.

“Zahvaljujući dodatnom smanjenju proizvodnje u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtu te snažnijem padu proizvodnje u Sjevernoj Americi, tržište nafte moglo bi se uravnotežiti već u junu”, tumači analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Neki analitičari upozoravaju da se potražnja neće tako skoro vratiti na predpandemijski nivo.

“Jasno je da se fundamenti na tržištu poboljšavaju, ali mi i dalje vjerujemo da je tržište prebrzo i prenaglo krenulo uzlaznim smjerom, uz rizik da će dalji rast samo produžiti neravnotežu između ponude i potražnje”, upozorio je analitičar ING-a Warren Patterson.

OPEC je na svojim internet stranicama izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 26,54 USD, što znači da je porasla 1,61 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije