fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOmikron spustio cijene nafte za dva USD

Omikron spustio cijene nafte za dva USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte u ponedjeljak su pale dva USD, jer je sve veći broj slučajeva zaraženih omikron varijantom koronavirusa u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) podstakao zabrinutost ulagača da bi nova ograničenja mogla uticati na potražnju za gorivom.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 2,01 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 71,51 USD. Na američkom tržištu njime se trgovalo po 2,2 USD nižoj cijeni, od 68,66 USD, prenosi Hrportfolio.

Holandija je u nedjelju uvela blokadu, a mogućnost uvođenja dodatnih ograničenja u vezi s koronavirusom uoči božićnih i novogodišnjih praznika nadvila se nad nekoliko evropskih zemalja.

Američki zdravstveni zvaničnici pozvali su Amerikance u nedjelju da se vakcinišu dodatnom dozom, nose maske i budu oprezni ako putuju tokom zimskih praznika, budući da se omikron širi svijetom te bi uskoro mogao postati dominantan u SAD-u.

Novi podaci, koji su rani pokazatelj buduće proizvodnje, pokazuju da je broj aktivnih bušotinskih postrojenja porastao sa tri na 589 u sedmici do 17. decembra, što predstavlja najveću brojku od aprila prošle godine, objavila je kompanija za energetske usluge Baker Hughes.

Međutim, očekuje se manji ruski izvoz, s planiranim izvozom i tranzitom nafte iz zemlje od 56,05 miliona tona u prvom tromjesečju naredne godine u odnosu na 58,3 miliona tona u četvrtom tromjesečju ove godine, pokazao je tromjesečni raspored izvoza.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet strani objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 74,23 USD, što znači da je bila niža za 43 centa nego prethodnog dana trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Hrvatskoj ambasadi priznanje CSA

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Crnogorske sportske akademije (CSA) Duško Bjelica uručio je danas priznanje...