fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOktobarska potrošnja na nivou prošlogodišnje

Oktobarska potrošnja na nivou prošlogodišnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektrodistributivnog sistema su u oktobru preuzeli ukupno 198,91 milion kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko dva odsto manje u odnosu na energiju preuzetu tokom istog prošlogodišnjeg perioda.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) saopšteno je da je najviše električne energije, oko 37 odsto, distribuirano korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Cetinja.

„Očitano je ukupno 403,95 hiljada brojila ili 94 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni. Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto“, navodi se u saopštenju.

Ekipe Sektora za održavanje su u oktobru na 10/0,4 kV nivou realizovale 1,93 hiljada intervencija na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata (10/0,4 kV) iznosila je oko 309 hiljada EUR.

Na distributivnu mrežu je u oktobru priključeno 849 novih korisnika.

„Prethodnog mjeseca puštena je u pogon više od milion eura vrijedna trafostanica 35/10 kV Velje Brdo. Takođe, u oktobru je uspješno realizovana rekonstrukcija 10 kV postrojenja u trafostanici 35/10 kV Centar u Podgorici, za koju je izdvojeno oko 1,3 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Raspisani su i tenderski postupci vrijedni 6,5 miliona EUR za izgradnju četiri objekta naponskog nivoa 35/10 kV (Grbalj i Bigova u Kotoru, Tri krsta na tivatskom dijelu Luštice i Volođa u Pljevljima).

„U toku su i radovi na rekonstrukciji dalekovoda 35 kV Ribarevine – Šćepanica u Bijelom Polju, za koje je planiran iznos od 220 hiljada EUR. Na sekundarnom nivou realizovani su brojnu projekti, među kojima i oko 110 hiljada EUR vrijedna izgradnja dvosistemskog dalekovoda 10 kV Petnjica od TS 35/10 kV Berane 3 do otcjepnog stuba u Paljuhu, za koji je završen tehnički pregled i pribavljena upotrebna dozvola“, rekli su iz CEDIS-a.

Tokom oktobra na području Crne Gore je ugrađeno 556 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 339 hiljada, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 430 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Unija slobodnih sindikata

Odlukom Vlade spriječeno dalje osipanje kadra Instituta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odlukom Vlade da isplati jednokratnu novčanu pomoć radnicima Instituta „Simo Milošević“,...