fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdržana prezentacija Agrobudžeta u Podgorici i na Cetinju

Održana prezentacija Agrobudžeta u Podgorici i na Cetinju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavili su Agrobudžet svim zainteresovanim poljoprivrednicima u Podgorici, Budvi i na Cetinju.

Iz Ministarstva su kazali da je Agrobudžet za ovu godinu veći u odnosu na prethodne.

„Opredijeljena su sredstva u iznosu od preko 50 miliona EUR, a poljoprivrednicima sa područja Cetinja, Budve i Podgorice predstavljen je širok set mogućnosti, koji se sprovodi u preko 60 mjera“, navodi se u saopštenju.

Mjere su raspoređene kroz direktna plaćanja u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, ali i kroz mjere ruralnog i razvoja infrastrukture, kao i niza drugih kroz koje je moguće ostvariti podršku.

Na prezentacijama je saošteno da su direktna plaćanja u segmentu biljne i stočarke proizvodnje povećana u prosjeku od deset do 30 odsto, dok je kao odgovor na nastale okolnosti na tržištu hrane Ministarstvo spremilo set mjera podrške za ratarsko povrtarske kulture i proizvodnju krompira u Crnoj Gori, nabavku 2,5 hiljada plastenika, kao i vaučere od 200 EUR za oko 20 hiljada registrovanih poljoprivrednih proizvođača.

Predstavnici Ministarstva su istakli da je poseban fokus usmjeren na očuvanje genetičkih resursa za sektor mljekarstva i sektor govedarstva, kao i kroz 26 mjera ruralnog razvoja gdje ukupna podrška iznosi i do 80 odsto.

Ministarstvo je, kako su kazali, prilikom kreiranja ovogodišnjih mjera je uzelo u obzir sve predloge koji su došli od poljoprivrednih proizvođača i udruženja, uz preporuke Evropske komisije (EK), čime je stvoren balans u cilju stvaranja modaliteta da se napravi što bolja klima kada je u pitanju poljoprivreda u Crnoj Gori.

„Proizvođači su iskazali posebno interesovanje za mjere podrške koju mogu ostvariti za direktna plaćanja u stočarskoj i biljnoj proizvodnji, nabavku mehanizacije i sistema za navodnjavanje, podizanje novih zasada, žensko preduzetništvo i niz drugih mjera podrške poljoprivrednoj proizvodnji“, dodaje se u saopštenju.

Agrobudžet za ovu godinu je, kako se dodaje, razvojni i podržani su svi sektori.

„Sve mjere podrške opredijeljene poljoprivrednim proizvođačima uvećane su za minimum od deset do 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu, čime će se direktno doprinijeti unapređenju primarne proizvodnje i preradnih kapaciteta“, navodi se u saopštenju.

Sredstva koja su Agrobužetom opredijeljena za ovu godinu iznose 50,9 miliona EUR. Izdvajanja iz nacionalnog budžeta iznose 35,9 miliona EUR, što je 33 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, 47 odsto više u odnosu na 2020, odnosno 60 odsto više u odnosu na 2019.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije