fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOdložiti potpisivanje OKU-a

Odložiti potpisivanje OKU-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privrednici su na sjednici Upravnog odbora Privredne komore (PKCG) bili protiv najavljenog potpisivanja novog Opšteg kolektivnog ugovora (OKU), jer nijesu upoznati sa nacrtom, niti znaju šta ih očekuje osim onog što su saznali iz medija.

Oni su bili saglasni da se postojeći OKU produži kao i prošle godine, a da se detaljno dogovore o novom tekstu ugovora, piše Pobjeda.

Smatraju da Unija poslodavaca (UPCG), koja je jedna od članica Socijalnog savjeta i koja je učestvovala u izradi nacrta, nije reprezentativna poslodavačka organizacija, jer većina privrednika nijesu njihovi članovi.

Ministar rada i socijalnog staranja, Admir Adrović, kazao je da je ovo važan dokument i da ih Poglavlje 19 obavezuje da ga moraju usvojiti do kraja godine, jer već četiri godine se čeka.

On je naveo da im je nacrt novog OKU-a dostavljen prošlog četvrtka i kada je obaviješten uputio ga je direkciji koja se bavi ovim pitanjem da dostavi mišljenje.

“Dalja procedura je da on dobije zeleno svjetlo od nekoliko insititucija, među kojima je i Ministarstvo finansija. Ovaj ugovor se pregovara više od dvije godine. Aktuelni je važeći do kraja godine, a predloženi nacrt OKU-a dogovoren je na Socijalnom savjetu između reprezentativnih sindikata i UPCG”, kazao je Adrović.

Privrednici su istakli da UPCG nije njihov formalni predstavnik, jer većina njih nijesu članovi te organizacije, pa je bolje da se postojeći OKU produži i da se naredne godine radi kvalitetno rješenje sa pravim reprezentativnim predstavnicima.

Adrović je kazao da mu je žao što UPCG i PKCG nijesu bolje sarađivali i da ne razumije zbog čega je izostala komunikacija.

“Fakat je da trenutno imamo jedino UPCG koja ima formalnu reprezentativnost. Ušli smo u proceduru donošenja pravilnika za dokazivanje reprezentativnosti. Imamo sada aktuelni Pravilnik iz 2004. koji je važeći, ali nije usklađen sa Zakonom o radu. Međutim, Ministarstvo je u obavezi da uključi i socijalne partnere i imali smo tehničke poteškoće da se završi. Nadam se da će to biti brzo i onda ćemo imati pravilnik po kojem će se dokazivati reprezentivnost poslodavaca”, poručio je Adrović.

On je naglasio da je shvatio poruku koju su mu uputili privrednici i da treba o ovom pitanju da se dalje razgovara kako bi došli do najboljeg rješenja.

“Kao ministar zastupam državu i biću izložen pritiscima, ali nadam se da ćemo izaći iz ovog na adekvatan način i staviti sve u kontekst vremena kako bi sve završili do kraja godine” kazao je Adrović.

On je najavio i mogućnost organizovanja nekog vida javne rasprave po ovom pitanju, iako po zakonu nijesu obavezni.

“PKCG nema pravo da učestvuje u pregovorima, ali želim da ovaj proces bude inkluzivan i da probamo u ovom roku da dođemo do prihvatljivih rješenja”, poručio je Adrović.

Predsjednica PKCG, Nina Drakić, kazala je da su svjesni da je ovo važan dokument za radnike i kao takav je značajan za privredu.

“Nijesmo bili upoznati, informacije smo dobili iz neformalnih izvora, pa smo pozvali ministra da nas informiše. Dobili smo informaciju o povećanju dnevnice za prekovremeni i rad nedjeljom 80 odsto i da je potrebno obezbijediti slobodan dan, što dodatno povećava broj radnika. Tu su brojna pitanja i nedoumice”, kazala je Drakić.

Privrednik Jovan Lekić istakao je da su oni van svih tokova dešavanja vezanih za ekonomske i privredne aktivnosti u Crnoj Gori.

“Pitanje je opšte inkluzivnosti naše uloge u društvu. Znate da UPCG nije reprezentativna organizacija, jer nije deset godina dostavljala podatke za reprezentativnost. Jednom dokazana reprezentativnost nije vječna”, poručio je Lekić i predložio da se postojeći OKU produži na Skupštini još godinu, a da se novo rješenje polako sprema.

Zajednički apel privrednika je bio da se potpisivanje OKU-a odloži dok svima ne bude dat na uvid nacrt novog ugovora, kako bi svi dali svoje mišljenje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije