fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuju dodatne radne sate za TE

Očekuju dodatne radne sate za TE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Ministarstvu kapitalnih investicija su optimisti i očekuju da će kroz pregovore sa Energetskom zajednicom i Evropskom komisijom (EK) ozbezbijediti dodatne radne sate Termoelektrani (TE) po postojećem režimu.

Iz tog Vladinog resora Pobjedi su saopštili da su pregovori u toku i da očekuju povoljan ishod, iako je iz Sekretarijata Energetske zajednice prošle sedmice saopšteno da oni to ne mogu uraditi.

“Pregovori sa EZ su u toku i trudimo se da se TE odobri jedan dio radnih sati uz argument da je postupak rekonstrukcije djelimično odložen zbog pandemije, odnosno nemogućnosti izvođača da pristupi radovima”, kazali su predstavnici Ministarstva.

Oni su objasnili da je na osnovu izvještaja Elektroprivrede (EPCG) granica od 20 hiljada radnih sati pređena u decembru prošle godine, a TE je zaustavljena 1. aprila zbog redovnog godišnjeg remonta.

Iz Sekretarijata Energetske zajednice je prošle sedmice agenciji Mina-business saopšteno da oni ne mogu produžiti period rada TE u opt-out režimu i da to može uraditi samo Savjet ministara, na osnovu predloga EK. Oni su dodali da TE može da ostane u pogonu samo ako ispunjava standarde Direktive o industrijskim emisijama, a za to je rekonstrukcija postrojenja neizbježna.

Iz NVO Eko-tim su sredinom marta saopštili da je EK potvrdila grupi nevladinih organizacija da ni ona, ni Sekretarijat Energetske zajednice nemaju mandat da produže 20 hiljada sati dodeljenih TE.

“Oni su potvrdili i da nakon što 20 hiljada sati isteknu, TE treba da se zatvori ili radi u skladu sa graničnim vrijednostima emisija za nova postrojenja definisane Direktivom o industrijskim emisijama”, navedeno je ranije iz Eko-tima.

Na pitanje da li postoji opasnost da TE bude ugašena i ko u Crnoj Gori može da naredi njeno gašenje u sadašnjim uslovima, iz Ministarstva kapitalnih investicija su odgovorili da do toga neće doći.

“S obzirom na potpisani ugovor o rekonstrukciji, TE neće biti ugašena, već će biti modernizovana i nakon rekonstrukcije će biti ponovo puštena u rad”, kazali su iz Ministarstva i najavili početak rekonstrukcije ovog proljeća, a završetak do juna naredne godine.

Najčitanije