fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovoizgrađena trafostanica Velje brdo na mreži

Novoizgrađena trafostanica Velje brdo na mreži

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je puštanjem u pogon više od milion EUR vrijedne trafostanice 35/10 kV Velje Brdo, uspješno priveo kraju još jedan važan projekat.

„Izgradnjom tog objekta stvoreni su uslovi za poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom za oko 1,3 hiljade korisnika na području Rogama, Veljeg Brda, Vranjskih Njiva, Pipera i dijela Zagoriča“, saopšteno je iz CEDIS-a.

Rukovodilac Direkcije za ICT i razvoj, investicije i pristup mreži, Boris Ostojić, kazao je na događaju upriličenom povodom puštanja objekta u pogon da CEDIS kontinuirano radi na planiranju i razvoju distributivne mreže u cilju podizanja kvaliteta napajanja za postojeće korisnike i stvaranja uslova za priključenje novih.

Upravo to je i postignuto puštanjem u pogon trafostanice Velje Brdo.

„Uslovi napajanja postojećih korisnika su značajno poboljšani i obezbijeđena je infrastruktura za razvoj ovog područja, koje je atraktivno kako za izgradnju stambenih objekata, tako i za privredno poslovanje. Gledano iz aspekta elektrodistributivnog sistema, gradnjom ovog objekta riješen je problem preopterećenja dalekovoda Danilovgrad, formirana nova napojna tačka i na taj način ostvareno rasterećenje postojeće trafostanice 35/10 kV Gorica-B”, objasnio je Ostojić.

Takođe, kako je naveo, dalekovod Danilovgrad je reorganizovan u tri nova, značajno kraća deset kilovoltna voda, čime je postignut viši nivo sigurnosti i kvaliteta u isporuci električne energije za korisnike na području od Zagoriča do Veljeg Brda.

Projekat je podrazumijevao izgradnju novog objekta trafostanice, ugradnju 35 kV i deset kV vazduhom izolovanih postrojenja i transformatora, kao i uklapanje trafostanice u 35 kV i deset kV mrežu.

Radove na izgradnji objekta izvodio je Eminent iz Podgorice, sa podugovaračima kompanijama Eurozox i Geotin MNE.

Aktivnostima na realizaciji projekta je upravljala glavna inženjerka u Sektoru za investicije CEDIS-a, Vojislava Cerović.

Osim ovog projekta, CEDIS je prethodnog mjeseca uspješno realizovao 1,3 miliona EUR vrijednu rekonstrukciju deset kV postrojenja u trafostanici 35/10 kV Centar u Podgorici.

Ostojić je naglasio da je u uslovima koje diktira globalna energetska kriza, ova godina prilično izazovna za održavanje investicione dinamike.

Uprkos nepovoljnim okolnostima realizovani su brojni projekti i otvorena mogućnost za skoru realizaciju višemilionskih investicija od velike važnosti, kako za privredu i građane, tako i za elektrodistributivni sistem.

„Prije svega tu imam u vidu trafostanicu 35/10 kV Duklo u Nikšiću, za koju smo stvorili sve preduslove za početak izgradnje već u narednoj godini. Takođe, u skladu sa Planom investicija, objavili smo javne pozive po sistemu “ključ u ruke”, za trafostanice 35/10 kV Grbalj i Bigova u Kotoru, kao i za trafostanicu Tri krsta na tivatskom dijelu Luštice“, precizirao je Ostojić.

On je podsjetio da je objavljen i javni poziv za izgradnju TS 35/10 kV Volođa u Pljevljima.

„Riječ je o pet projekata vrijednih oko deset miliona EUR, čija je realizacija izvjesna, a infrastrukturna važnost za crnogorsku privredu i korisnike elektrodistributivnog sistema izuzetna“, zaključio je Ostojić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije