fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekord S&P 500 indeksa

Novi rekord S&P 500 indeksa

Njujork, (MINA-BUSNESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 dostigao novi rekord, kao i Nasdaq indeks, zahvaljujući rastu cijena dionica u energetskom sektoru, ali se trgovalo oprezno uoči objave izvještaja o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones je ojačao 0,37 odsto na 35.443 boda, dok je S&P 500 porastao 0,28 odsto na 4.536 poena, a Nasdaq indeks 0,14 odsto na 15.331 bod, prenosi SEEbiz.

Novi rekord S&P 500 indeksa najviše se zahvaljuje oporavku energetskog sektora, koji je nakon tri dana pada, u četvrtak porastao 2,5 odsto.

Rast cijena nafte na američkom tržištu više od dva odsto podstakao je cijene dionica naftnih divova, kao što su Exxon Mobil i Chevron, više od dva odsto.

S druge strane, pale su cijene dionica tehnoloških divova, nakon osjetnog rasta dan prije. Cijene Amazon.coma, Microsofta, Facebooka i Alphabeta skliznule se između 0,2 i 1,8 odsto.

Već duže vrijeme tržište raste na osnovu ogromnih monetarnih podsticaja, pa se ulagači nadaju da će američka centralna banka što duže zadržati program kupovine državnih obveznica i rekordno niske kamatne stope.

Zbog toga svaki važniji ekonomski podatak gledaju kroz prizmu hoće li taj pokazatelj navesti banku da krene u zaoštravanje monetarne politike ili je zadrži labavom.

Danas će u fokusu ulagača biti službeni izvještaj o zapošljavanju u SAD-u, koje obično značajno utiče na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u avgustu broj zaposlenih povećan 750 hiljada.

Budu li podaci bolji od očekivanja, to bi moglo izazvati strahovanja da će centralna banka ubrzo smanjiti iznose podsticaja. Budu li podaci slabiji, to bi moglo značiti da će banka još neko vrijeme nastaviti da štampa novac dosadašnjim tempom.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,2 odsto na 7.163 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,1 odsto na 15.840 poena, a pariski CAC neznatno na 6.763 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije