fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeznatan pad indeksa u mirnom trgovanju

Neznatan pad indeksa u mirnom trgovanju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Indeksi Montenegroberze pali su neznatno u mirnom trgovanju u sedmici u kojoj je Vlada, na predlog Ministarstva finansija, produžila do kraja avgusta odluku o umanjenju iznosa akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 pao je 0,3 odsto na 812,16 poena, dok je MONEX oslabio neznatno na 11.150,23 boda.

Promet, realizovan kroz 19 transakcija, bio je 50 odsto veći od prošlosedmičnog i iznosio je 210,29 hiljada EUR.

Najveći udio u prometu imale su akcije Jugopetrola, kojima je trgovano za 139 hiljada EUR.

Akcija te kompanije je na sedmičnom nivou izgubila na vrijednosti 0,5 odsto na 10,8 EUR.

Akcionarima Jugopetrola počela je u utorak isplata dividende u neto iznosu 82,45 centi po akciji.

Iz kompanije su saopštili da ukupan bruto iznos dividende koja se isplaćuje akcionarima iznosi 4,51 milion EUR.

Bruto dividenda po akciji iznosi 97 centi.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je na sjednici Vlade, obrazlažući odluku o umanjenju iznosa akciza, kazao da je, zbog situacije na tržištu i analize dosadašnjih efekata, procijenjeno da bi odluka trebalo da ostane na snazi do kraja avgusta.

„Procjena je da se odluka produži do 30. avgusta, kada ćemo procijeniti da li ćemo je dalje produžavati“, rekao je Damjanović na sjednici Vlade.

Odluka o umanjenju iznosa akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, koja podrazumijeva njeno umanjenje od 50 odsto, trebalo je da važi do utorka.

Odluka se od 10. maja primjenjuje sa umanjenjem od 40 odsto, a od 7. juna je akciza smanjena dodatno, odnosno ukupno 50 odsto.

Radna sedmica je na Montenegroberzi bila prilično mirna, a trgovalo se akcijama nekoliko kompanija.

Port od Adria je ojačala 2,4 odsto na deset centi, dok je Crnogorski Telekom oslabio 2,2 odsto na 1,35 EUR.

Telekom je dobio Evropsku nagradu za izvrsnost u oblasti korisničkog iskustva (ECXA), koja se godišnje dodjeljuje u Londonu.

Telekom je u veoma jakoj konkurenciji, u kojoj su i najveće evropske telekomunikacione kompanije, dobio zlatnu medalju u kategoriji za najbolje korišćenje povratnih korisničkih informacija (Best Use of Customer Insights & Feedback), i to za platformu Glas naših korisnika.

„Krajnji cilj implementacije Glasa naših korisnika je stvaranje najboljeg korisničkog iskustva na tržištu i pretvaranje korisnika u najbolje promotere usluga i servisa Telekoma, što je međunarodni žiri koji dodjeljuje ECXA priznanja prepoznao i nagradio“, saopštili su iz Telekoma.

Cijene dionica nijesu se mijenjala kod Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CGES), Luke Bar i Elektroprivrede (EPCG), pa su ostale na prošlosedmičnih 90 centi, 28 centi, odnosno 3,51 EUR.

Na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara CGES-a, koja je održana ove sedmice, našla su se najznačajnija pitanja iz rada i poslovanja te energetske kompanije.

Kada je u pitanju raspoređivanje ostvarene dobiti CGES-a za prošlu godinu, odlučeno je da se dobit od 16,9 miliona EUR doda neraspoređenoj, odnosno akumuliranoj dobiti iz prethodnih godina.

Akcionari su izabrali članove Odbora direktora, ali ne i predsjednika tog tijela. Zbog nemogućnosti postizanja dogovora oko izbora predsjednika Odbora direktora, za koju je neophodna prosta većina svih članova, odlučeno je da se nova konstitutivna sjednica održi u četvrtak.

I akcionari EPCG birali su novi Odbor direktora koji čine Vladan Joković, Tahir Đonbaljaj, Adis Balota, Martin Ćalasan, Nenad Marković, Milutin Đukanović i Emir Strujić.

Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je reizabran Đukanović. Međutim, Balota je već na konstitutivnoj sjednici, nezadovoljan imenovanjem Đukanovića, podnio ostavku na članstvo u Odboru direktora.

Ove sedmice je i Luka Bar bila u fokusu.

Premijer Dritan Abazović, kazao je da je intencija Vlade da vrati Luku Bar u 100 procentno državno vlasništvo, a nakon toga da se nađe svjetski operater koji će potpuno promijeniti luku.

„Ko bi u luku ušao da radi na ispravan način i uradi veliki mega hub za kontejnerske temrinale, taj bi motivaciono djelovao na investitore da odrade auto-put, odnosno da ga kompletiraju prema Beogradu i Budimpešti i da dođe do modernizacije željezničke infrastrukture“, kazao je Abazović u Skupštini tokom Premijerskog sata.

On je poručio da luka bez toga nikome nije interesantna.

Akcionari Montenegroberze izabrali su na redovnoj Skupštini novi Odbor direktora.

Članovi novog Odbora direktora su Guzhan Gulay i Harun Ozay iz Istanbulske berze, Derya Hamza Seferi iz Halkbank iz Skoplja kao nezavisan član, Nemanja Boljević iz Crnogorske komercijalne banke (CKB) i Vesna Bogdanović iz Prve banke, kao nezavisan član.

Članovi Odbora direktora su imenovani na period od dvije godine.

Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, Boljević i Gulay jednoglasno su izabrani za predsjednika, odnosno potpredsjednika Odbora direktora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije