fbpx
26.8 C
Podgorica
August 9, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessNeprijatno iznenađeni kapitalnim budžetom

Neprijatno iznenađeni kapitalnim budžetom

Žabljak, (MINA-BUSINESS) – U Opštini Žabljak su, kako su kazali, neprijatno iznenađeni planovima Vlade za taj grad u ovoj godini, koji se odnose na Predlog zakona o budžetu, odnosno kapitalni budžet.

“Smatramo da su ta sredstva nedopustivo mala, i da ni u kom slučaju ne možemo govoriti da je ovo razvojni budžet”, navodi se u saopštenju Opštine Žabljak.

Za realizaciju u ovoj godini, Opština je prema Vladi kandidovala projekte rekonstrukcije vodovoda druga faza, izgradnje nedostajuće infrastrukture od Crnog jezera do Ravnog Žabljaka, nastavak asfaltiranja u selu Tepca u dužini od pet kilometara, izgradnje ulice iza sindikalne zgrade do Ulice Vuka Karadžića, kao i završetak puta Risan-Žabljak.

“Posebno ističemo da smo kroz više dopisa i urgencija tražili hitno rješavanje pitanja skijaške infrastrukture, odnosno žičare Savin kuk”, navodi se u saopštenju.

Radi se o, kako se dodaje, projektima od kapitalnog značaja za dalji razvoj Žabljaka. Za privlačenje novih investicija, neophodno je obezbijediti osnovne infrastrukturne preduslove, i upravo kandidovanjem tih projekata, Opština Žabljak je pokušala, uz podršku države, da u značajnoj mjeri riješi infrastrukturne probleme grada.

“Prema onome što smo vidjeli u Predlogu, Vlada ne planira da podrži nijedan od ovih projekata. Takođe, još je važnija i realizacija već započetih projekata, a koji se realizuju preko Uprave javnih radova”, navodi se u saopštenju.

Iz Opštine su rekli da još nemaju informaciju da li je predviđeno njihovo finansiranje i realizacija u ovoj godini. Radi se o rekonstrukciji Ulice vojvode Mišića, asfaltiranju dionice puta u Tepcima i asfaltiranju izmještene dionice, radovima na kosinama prema Savinom kuku, rekonstrukciji saobraćajnice Usijek-Savin kuk i radovima na filter stanici.

Osim toga, neophodno je izmiriti i preostale obaveze prema izvođačima na pojedinim projektima, koji su završeni, a čiji je nosilac Uprava javnih radova.

“Ovim Predlogom zakona za Žabljak je predviđeno oko 100 hiljada EUR, i to za skijalište Savin kuk. Imajući u vidu vrijednost započetih projekata na tom prostoru, možemo reći da su ovo minorna sredstva. U Predlogu Zakona postoje i kumulativne stavke, ali nije definisano da li je i koliko sredstava sa tih stavki opredijeljeno za Žabljak”, rekli su iz Opštine.

Opština Žabljak, kako si kazali, u potpunosti razumije tešku ekonomsku situaciju u kojoj se država nalazi. Međutim, oni smatraju da se ipak mora naći više razumijevanja za Žabljak, kao turistički centar ne samo sjevera Crne Gore.

“Veoma nas deprimira činjenica da je Vlada Žabljaku namijenila sredstva za koja se ne može reći ni da su simbolična. U prethodnom periodu smo pokušavali brojnim dopisima i urgencijama da ukažemo Vladi na neke ozbiljne probleme u realizaciji strateških projekata. Sve su to problemi koje ni mnogo veće lokalne samouprave ne bi mogle same da riješe”, navodi se u saopštenju.

Iz Opštine su rekli da, ukoliko sa državnog nivoa ne budu imali izdašniju podršku, postoji bojazan da će izuzetni turistički i poljoprivredni potencijali grada ostati neiskorišćeni, što će dovesti u pitanje dalji razvoj Žabljaka.

“Interesovanje investitora za ulaganje postoji, ali ukoliko ne realizujemo u najskorijem periodu bar dio kandidovanih projekata, i ne završimo one koji su započeti, postoji objektivna opasnost da te investitore izgubimo”, navodi se u saopštenju.

U Opštini Žabljak su uvjereni da je cilj Vlade ravnomjeran razvoj Crne Gore, ali i da je neophodno ozbiljnije shvatiti značaj Žabljaka, i planirati u mnogo većem obimu finansijsku podršku za kapitalne projekte u tom gradu.

“Nadamo sa i apelujemo ovim putem da Vlada uvaži realne potrebe ne samo Opštine Žabljak, jer smo svjedoci da i druge lokalne samouprave imaju brojne primjedbe na Predlog zakona o budžetu”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

CEDIS

U srijedu isključenja u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u srijedu će bez napajanja električnom energijom ostati:  Podgorica - u...