fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNaplata deset odsto veća

Naplata deset odsto veća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je od početka godine naplatila bruto iznos od 536,49 miliona EUR, što je deset odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Iz PU je saopšteno da je od početka godine naplata bila sedam odsto viša od planirane.

PU je u junu ostvarila bruto naplatu od 92,64 miliona EUR, čime su plan naplate i ostvarenje iz maja prošle godine premašeni četiri, odnosno pet miliona EUR.

„Posmatrajući polugodišnji period u strukturi naplate izdvajaju se ključne vrste prihoda kod kojih je rast zabilježen kako u odnosu na plan, tako i u odnosu na ostvarenje iz prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Bruto naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 118,43 miliona EUR, što je 13 odsto više nego prošle godine, a deset odsto iznad plana.

„Po osnovu poreza na dobit preduzeća ostvarena je bruto naplata od 56,08 miliona EUR, što je deset odsto više nego u istom periodu prošle godine. Po osnovu doprinosa za obavezno osiguranje naplaćen je iznos od 242,06 miliona EUR, što je 6,5 odsto više nego u prošloj godini i šest odsto iznad plana“, rekli su iz PU.

Naplata poreza na dohodak građana iznosila je 79,62 miliona EUR, što je 11 odsto više nego prošle godine i 17 odsto iznad plana.

„Ostvarenje naplate koncesionih naknada od 19,58 miliona EUR veće je u odnosu na prošlu godinu 11 odsto, dok je naplata poreza na promet nepokretnosti od 9,58 miliona premašila je prošlogodišnje ostvarenje preko milion EUR“, navodi se u saopštenju PU.

Oni su kazali da ljetnji mjeseci predstavljaju najvažniji period za ostvarenje budžetskih prihoda, s obzirom na to da turističku sezonu obilježava značajno povećanje obima poslovanja, posebno u ugostiteljskom i uslužnom sektoru.

„Očekuje se da će se uz intenzivne aktivnosti tokom jula, avgusta i septembra naplatiti preko 300 miliona EUR“, precizirali su iz PU.

Oni su najavili da će fokus njihovih aktivnosti biti na rizičnim obveznicima sa aspekta poštovanja poreskih propisa, zbog čega je, kako su saopštili, važno dobrovoljno poštovanja poreskih propisa u cilju očuvanja lojalne konkurencije na tržištu, suzbijanja neregularnog poslovanja i unaprjeđenja poslovnog ambijenta u cjelini.

Najčitanije