fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMulešković: Vlada da smanji akcize na naftne derivate

Mulešković: Vlada da smanji akcize na naftne derivate

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poskupljenje goriva neće dovesti do značajnog rasta ostalih cijena, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković i pozvao Vladu da ponovo smanji akcize na naftne derivate.

On je kazao da su u posljednje dvije godine cijene u Crnoj Gori porasle oko 23 odsto i to smatra alarmantnim.

Mulešković je, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, ocijenio je da je program Evropa sad 2 teško izvodljiv u kratkom roku i poručuje da ne treba vještački povećavati plate, prenosi portal RTCG.

Mulešković je kazao da ne očekuje da će najnovije poskupljenje goriva dovesti do značajnijeg rasta cijena ostalih proizvoda.

“Čini mi se da ovo poskupljenje goriva neće dovesti do značajnog rasta cijena, ali negdje ipak moramo da povedemo računa o tome da ovakav rast cijena nije ispratio rast životnog standarda i donosioci odluka moraju da isprate sve to i da se donesu adekvatne politike koje će da prate takav rast cijena kako bi se zadržao životni standard građana”, rekao je Mulešković.

On je podsjetio do prije dva mjeseca akcize na gorivo bile smanjene, što smatra dobrim i za građane i za privredu. On je dodao da akcize ponovo treba smanjiti.

“Od tada je vlada ukinula to smanjenje akciza i rekla da će da prati situaciju. Nadam se da prate situaciju i da vide da je to krenulo da bude alarmantno i da se vrate takve mjere kako bi se zaštitio životni standard građana. To je jedino, u ovom trenutku, što po pitanju cijena goriva donosioci odluka mogu da urade”, rekao je Mulešković.

On je saopštio da su cijene u Crnoj Gori u posljednje dvije godine porasle 23 odsto, što smatra alarmantnim podatkom i jasnom porukom za donosioce odluka da se mora krenuti sa politikama koje će da stimulišu privredu i građane kako bi zadržali njihov životni standard.

“Crna Gora je kasnila sa mjerama za suzbijanje inflacije. Bilo je akcija koje su dale kratkoročne rezultate, ali moramo donositi odluke koje su dobro planirane i dugoročne. Moramo imati subvencije za privredu, za građane i jedino se na taj način može prevazići kriza”, kazao je Mulešković.

Odluke se, kako je poručio, ne mogu donositi ak-hok, već je neophodno imati dobro planiranu antiinflatornu politiku.

“Politiku koja će dugoročno da daje efekte i koja će, ako bi krenuli sad do početka naredne godine, najkasnije do marta dala rezultate i vratila životni standard i cijene u normalu”, kazao je Mulešković.

Javne finasije, kako je ocijenio, nijesu u dobrom stanju, što je nedavno potvrdio i premijer kada je kazao da će, ko god bio premijer, morati da se zaduži milijardu EUR do kraja godine.

Time je, prema riječima Muleškovića, priča o spektakularnim rezultatima svedena na minimum.

“Činjenica je da ćemo morati da se zadužimo. Pitanje je pod kojim uslovima ćemo da se zadužimo. Ranije smo se zaduživali po kamatnoj stopi od dva odsto, u ovom trenutku mislim da nećemo moći da se zadužimo po stopi ispod sedam odsto. Tako da će to biti veliki problem”, kazao je Mulešković.

On je podsjetio i na izjavu premijera da smo se zadužili 100 miliona koje nijesmo potrošili po kamatnoj stopi od deset odsto.

“Znači, mi smo se zadužili za novac koji nam nije trebao i plaćamo kamatnu stopu od deset odsto tako da je i to jasan znak da su se određene odluke donosile bez planiranja”, rekao je Mulešković.

On je naveo da se nada da će se buduća vlada ubrzo formirati i ističe da nam je neophodna politička stabilnost kako bi sve u državi funkcionisalo kako treba. Napominje da bez političke stabilnosti ne možemo imati ni ekonomsku.

“Moja je želja da buduća vlada ima tri prioriteta, prvi – da se vratimo starteškom i održivom planiranju, drugo – da se vratimo ekonomskom oporavku i da kreirao ekonomske strategije, treće – da se vratimo EU integracijama”, kazao je Mulešković.

Činjenica je, kako je naveo, da je program Evropa sad 2 u kratkom roku teško izvodljiv. Takve reforme se moraju sistemski i analitično donositi, jer će promijeniti kompletan sistem.

“Ono što je bitno i nadam se da postoji, je dobar investiciono plan. Bez dobrog investicionog digoročnog plana ova reforma teško može da bude izvodljiva, jer ne treba vještački da povećavamo zarade. Zarade treba da se povaćevaju upravo kroz stvaranje nove vrijednosti i to je jedini održivi način”, zaključio je Mulešković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije