fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMujović inicirao posebne programe za čistiji vazduh i toplije domove

Mujović inicirao posebne programe za čistiji vazduh i toplije domove

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović sastao se sa predsjednikom Opštine Pljevlja, Dariom Vranešom i izvršnim direktorom Eko fonda, Draškom Boljevićem kako bi dogovorili pokretanje posebnih stimulativnih programa energetske efikasnosti za građane Pljevalja i Bijelog Polja.

Pomenuti gradovi su prepoznati po visokom nivou zagađenosti vazduha, dominantno izazvanog upotrebom uglja za potrebe grijanja.

Opština Pljevlja je budžetom za ovu godinu opredijelila više od dva miliona EUR za unapređenje energetske efikasnosti. U planu je nastavak postavljanje novih fasada na zgradama u centru grada, dok se preko UNDP-a uspješno realizuje isti projekat namijenjen individualnim domaćinstvima.

“Dogovoreno je da dodatna sredstva budu plasirana posredstvom Eko fonda, kako bi se proces ubrzao, a predloženo je da se razmotre i ostale opcije subvencija, u dijelu nabavke toplotnih pumpi i klima uređaja”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo energetike i rudarstva je takođe iniciralo da se ovim programima obuhvate i rudarska naselja Šula i Gradac. Poseban akcenat je stavljen na pojednostavljenje procedura konkursa za subvencije i ono što je najvažnije – da radove sprovode lokalna preduzeća i građevinska sekcija Rudnika uglja.

Prilikom posjete Mujovića Bijelom Polju, dato je obećanje građanima da će dobiti subvencije za nabavku visoko-efikasnih klima uređaja. Paketom čija je implementacija dogovorena na sastanku se upravo pruža takva mogućnost.

Dodatno, Eko fond će realizovati konkurs za kvalifikovane isporučioce klima uređaja, od kojih će se zahtijevati konstantnost cijena tokom trajanja Programa podrške.

“Očekuje se da će se tokom marta steći uslovi za početak realizacije posebnih programa za Pljevlja i Bijelo Polje, a na zadovoljstvo krajnjih korisnika i svih uključenih strana”, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo energetike i rudarstva i Eko fond će brinuti o podsticanju unapređenja energetske efikasnosti i u ostalim gradovima Crne Gore, a posebno kroz sredstva obezbijeđena iz paketa podrške Evropske komisije za prevazilaženje energetske krize, oko osam miliona EUR.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu energetike i rudarstva, generalni direktor za energetsku efikasnost, kao i predstavnici Eko fonda i opštine Pljevlja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Lovćen pobjednik Kupa

Podgorica, (MINA) - Rukometaši Lovćena pobjednici su Kupa Crne Gore. Lovćen, koji je ove sezone...