fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMonteput spremno dočekuje zimsku sezonu

Monteput spremno dočekuje zimsku sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Monteput je u prethodnom periodu izvršio nabavku mehanizacije, sredstava i opreme, zaposlio potreban broj radnika na održavanju i sproveo njihovu obuku, što je preduslov za kvalitetno održavanje auto-puta Princeza Ksenija u zimskoj sezoni, saopštili su predstavnici te kompanije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, u okviru baze za održavanje auto-puta zaposleno je 24 vozača-putara koji su 24 sata prisutni na putu.

Resorni ministar Ervin Ibrahimović posjetio je danas komandni centar Pelev brijeg, na prvoj dionici auto-puta Smokovac–Mateševo.

On se u razgovoru sa izvršnim direktorom Monteputa Milanom Ljiljanićem, direktorom poslovne jedinice Goranom Vujovićem i direktorom sektora za upravaljanje auto-putem, Andrejem Mihailovićem, upoznao sa aktivnostima koje se u kontinuitetu sprovode kako bi u ovom preduzeću spremno dočekali zimsku sezonu na prioritetnoj dionici auto-puta.

Od opreme za održavanje auto-puta, Monteput ima deset snjegočistača, savremenih vozila marke Mercedes Arocs, koja su opremljena posipačima i plugovima firme Rasco iz Hvatske.

“Takođe, pored snjegočistača, Monteput posjeduje i dva najnovija specijalizovana radna vozila za održavanje puteva tipa Unimog U530, koja se, osim u zimskim uslovima kada čiste snijeg, koriste i za čišćenje i pranje kolovoza, pranje tunela, košenje trave, čišćenje rigola i kanala. Za održavanje puta u zimskim uslovima i otapanje snijega i leda pripremljeno je 1,2 hiljade tona soli i 50 tona kalcijuma”, navodi se u saopštenju.

Ovih dana se, kako se dodaje, počelo i sa preventivnim održavanjem, odnosno primjenom rastvora soli i aditiva i njihovo nanošenje na kolovoz prije početka padavina, kako bi se onemogućilo stvaranje naslaga leda na površini kolovoza.

Za topljenje leda na ekstremno niskim temperaturama koristi se kalcijum, koji u kombinaciji sa rastvorom soli djeluje vrlo efikasno i topi led i na temperaturama do minus 25 stepeni.

“S obzirom na stručnost zaposlenih, posjedovanje savremenih vozila, opreme i dovoljnih količina materijala za održavanje puteva u zimskom periodu, vjerujemo da će Monteput predstojeću zimsku sezonu odraditi bez problema”, rekao je Ljiljanić.

Ibrahimović je, imajući u vidu da uskoro počinje zimska turistička sezona, rekao da su očekivanja da će se povećati protok vozila, naročito prema ski centru Bjelasica, a i dalje prema sjeveru države.

“U tom kontekstu me raduje činjenica da je u Monteputu sve spremno za period koji slijedi. Kako sam se danas uvjerio, mehanizacija je odličnog kvaliteta, usklađena sa potrebama našeg terena, a i zaposleni su završili neophodne obuke kako bi upravljali ovom savremenom opremom”, zaključio je Ibrahimović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije