fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMoguća izgradnje fabrike za reciklažu guma i otpadnog ulja

Moguća izgradnje fabrike za reciklažu guma i otpadnog ulja

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Opština Nikšić ima mogućnost izgradnje fabrike za reciklažu guma, otpadnog ulja, plastike i medicinskog otpada, ocijenjeno je na sastanku njenih predstavnika i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Iz Ministarstva je saopšteno da je resorni ministar Ratko Mitrović, sa saradnicima, danas boravio u radnoj posjeti Nikšiću, zajedno sa vršiocem dužnosti direktora Uprave javnih radova Borom Lučićem.

Na sastanku sa predsjednikom Opštine Nikšić, Markom Kovačevićem, razgovarano je o predstojećim izmjenama i dopunama Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Nikšić, izgradnji reciklažnog centra kao i razvojnim projektima koje ta lokalna samouprava planira, posebno za razvoj održivog turizma.

“Konstatovano je da je potrebno sagledati zahtjeve za dodatnim planiranjem sadržaja, kako su predložili iz Opštine, kako bi se isti razmotrili i eventualno uvrstili u izmjene i dopune PUP-a Nikšić koji je u toku. Posebno je naglašeno da je neophodno sagledati energetske potencijale nikšićke opštine, kako bi, ukoliko bude opravdana energetska valorizacija, isti bili implementirati u PUP Nikšić”, dodaje se u saopštenju.

Kada je u pitanju izgradnja regionalnog reciklažnog centra, na sastanku je konstatovano da Ministarstvo izrađuje Studiju izvodljivosti koja bi uskoro trebalo da bude završena i koja će sadržati predloge lokacija za njegovu izgradnju, a nakon završenih procedura, pristupiće se raspisivanju tendera.

Mitrović i Lučić su održali sastanak i sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG), sa ciljem intenziviranja buduće saradnje u oblasti zelene energije.

Na sastanku je posebna tema bio projekat Solari 3000+.

“U skladu sa strateškim pravcima u oblasti razvoja zelene ekonomije, Ministarstvo je u prethodnom periodu u saradnji sa EPCG, Eko-fondom, Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom (CEDIS) i drugim nadležnim organima započelo razvijanje projektne ideje u vezi sa realizacijom projekta podrške građana Crne Gore pri kupovini i ugradnji foto-naponskih panela snage do deset kilovata (kW) za individulne stambene objekte i do 30kW za preduzeća i javne ustanove”, saopšteno je iz Ministarstva.

Cilj projekta je, između ostalog, podsticaj razvoju zelene ekonomije, ali i zaštita životne sredine i smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) i podizanje standarda domaćinstava i preduzeća.

“Planirano je da nosilac projekta bude EPCG, koja će kroz projekat kreditirati domaćinstva u iznosu od 80 odsto i sprovesti ostale aktivnosti koje se odnose na organizaciju i pružanje usluga ugradnje foto-naponskih panela zainteresovanim korisnicima, dok će se Vladi predložiti da preko Eko fonda subvencionira 20 odsto ukupne vrijednosti kupovine i ugradnje panela svakom korisniku projekta”, objasnili su iz Ministarstva.

U toku su aktivnosti na pripremi javnih poziva za nabavku opreme i korisnike projekta, dok je javni poziv za finasiranje projekta, koji je objavila EPCG, u fazi pregovora sa ponuđačima, odnosno potencijalnim kreditorima.

Kada je u pitanju izgradnja solarnih elektrana na lokaciji Briska gora, na sastanku je dogovoreno da EPCG dostavi Ministarstvu elaborat o mogućnostima priključenja planirane solarne elektrane na postojeću prenosnu mrežu, kako bi se, kroz eventualne izmjene i dopune planskih dokumenata stvorili potrebni uslovi za izgradnju objekata zelene energije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije