fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMilatović očekuje pad ekonomije od 15 odsto

Milatović očekuje pad ekonomije od 15 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad ekonomije u Crnoj Gori u ovoj godini će vjerovatno biti iznad 15 odsto, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je, u Jutarnjem programu TVCG, kazao da će nova Vlada pokušati da dođe do oporavka ekonomske aktivnosti, ako ne u potpunosti u narednoj godini, onda svakako do kraja 2022.

“Iza nas je jako teška godina u ekonomskom smislu. Pad ekonomije u ovoj godini će biti vjerovatno iznad 15 odsto”, rekao je Milatović, prenosi portal RTCG.

On je naveo da je pad ekonomije najvećim dijelom prouzrokovan pandemijom koronavirusa, ali i greškama prethodne vlade, prije svega zbog lošeg upravljanja granicama. Milatović je podsjetio da je za prvih devet mjeseci ove godine zabilježen pad turističke aktivnosti od oko 85 odsto, dok je u Hrvatskoj i Albaniji on bio znatno manji.

“Čini mi se da je najgore iza nas”, poručio je Milatović.

On je saopštio da će ova Vlada kroz nekoliko poteza pokušati da dođe do oporavka ekonomske aktivnosti, ako ne u potpunosti u narednoj godini, onda svakako do kraja 2022.

Ipak, Milatović smatra da je neizvjesnost ogromna.

“Šta god da se desi, pokretanje određenih strukturnih reformi je neophodno i one su temelj, ne samo brzog oporavka nego i vraćanja zemlje na stazu održivog ekonomskog razvoja”, poručio je Milatović.

Cilj je, prema njegovim riječima, zeleni i inkluzivniji ekonomski razvoj.

On je podsjetio da je nova Vlada tek u trećoj sedmici mandata i da je prvu sedmicu rada obilježila emisija obveznica kojom je obezbijeđena likvidnost privrede i stabilnost javnih finansija. Slijedila je posjeta Briselu, a potom i susreti sa preduzetnicima.

Milatović je ponovio da privrednici mogu očekivati subvencije i za decembar.

“Paraleno sa tim radimo sa osmišljavanju drugačijeg paketa podrške za prvi kvartal naredne godine”, naveo je Milatović i dodao da na tome radi međuresorni tim.

On je kazao da vjeruje da će nart paketa biti spreman već nakon praznika.

“Nama je ključno da u narednoj godini vratimo turiste, pogotovo iz regiona”, saopštio je Milatović.

Cilj ostvarenja turističke privrede za narednu godinu je, prema njegovim riječima, 55 i 60 odsto.

Milatović je kazao da je priča o Montenegro Airlinesu (MA) teška, te da je riječ o kompaniji kojom je loše upravljano.

“Meni je važno da se MA održi i da se nađe bolje rješenje upravo u smislu turista. Ministru finansija je važan u smislu projekcija budžeta. Nama je izbor veoma limitiran”, naveo je Milatović.

On je dodao da postoji nekoliko opcija i da će odluka biti vrlo brzo donesena.

Milatović je, govoreći o Aerodromima Crne Gore, podsjetio da je najveći broj glavnih aerodroma u regionu dat pod koncesije.

“Mislim da je to dobar put, ali mi kao Vlada ćemo bolje izanalizirati ono što je do sada urađeno i u odnosu na to se odrediti”, kazao je Milatović i odluku o Aerodromima najavio za prvi kvartal naredne godine.

On je ocijenio da program ekonomskog državljanstva ima i dobrih i loših strana.

“Mislim da je bolje da se taj program preorijentiše na privlačenje znanja i ljudi sa vještinama i da državljanstvo ne dajemo ljudima sa kapitalom, nego ako već moramo da ga dajemo, da ga dajemo ljudima sa znanjem”, saopštio je Milatović.

Prema njegovim riječima, u regionu ima mnogo stručnjaka koji bi, ako dobiju državljanstvo, možda došli u Crnu Goru da bi svojim znanjem stvarali kapital.

Milatović je objasnio i da je privremeno finansiranje umjesto predloga budžeta za narednu godinu dalo Vladi prostor za planiranje.

“To je bila teška i jedina moguća odluka. Do zadjeg trenutka smo željeli i htjeli da budžet bude izmijenje, međutim prosto se nije imalo vremena”, objasnio je Milatović i dodao da je odluka o privremenom finansiranju bila jedina razumska.

Skupština, prema zakonu, mora da usvoji budžet do 31. marta.

“Ja sam siguran da će Vlada budžet predložiti ranije”, saopštio je Milatović.

Najčitanije

Izabran novi Odbor direktora CEDIS-a

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, u svojstvu Skupštine akcionara Crnogorskog elektrodistributivog...