fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLekić: Vrata Rudnika uglja otvorena za sve dežurne kritičare iz DPS-a

Lekić: Vrata Rudnika uglja otvorena za sve dežurne kritičare iz DPS-a

Pljevlja, (MINA-BUSINESS) – Vrata Rudnika uglja i više su nego otvorena za sve dežurne kritičare poslovanja kompanije iz Demokratske partije socijalista (DPS), poručio je njegov izvršni direktor Milan Lekić.

„Vrata Rudnika uglja i više su nego otvorena za predsjednika Opštine Pljevlja Rajka Kovačevića i sve dežurne kritičare poslovanja kompanije iz DPS-a, da kroz određenu formu besplatnih ubrzanih kurseva iz rudarstva, prođemo kroz gradivo zajedno“, naveo je Lekić u saopštenju.

On je reagovao na izjavu Kovačevića da je odluka Rudnika uglja o prodaji uglja Elektroprivredi Srbije (EPS), u trenutku globalne energetske krize, štetna i nelogična, jer svi čuvaju svoje energente, a Crna Gora ih izvozi ispod cijene.

„U potpunosti shvatam predizbornu političku igrariju DPS-a koja ima za cilj da se fundamentalno suludim napadima na Rudnik uglja ućare određeni politički poeni. To je, uostalom, utemeljno u prirodi stranke koja Vas je, mimo svih rezona, dovela na tu funkciju. Međutim, ono što mi nije jasno, i što mi nikada neće biti jasno, a što sam ponovio više puta – zbog čega to DPS radi preko krajnje nekompetentnih ljudi“, pitao je Lekić.

On je Kovačevića pitao po kojoj stručnoj i logičkoj formuli je došao do zaključka da će Termoelektrana (TE) doći u situaciju da ostane bez uglja.

„Na koji način Vi i Vaši savjetnici iz DPS-a formirate tržišnu cijenu uglja? Zašto dižete paniku u javnosti da uglja neće biti i da se ugalj za Srbiju izvozi ispod cijene? Zbog čega to radite, kada postoji jednostavniji, profesionalniji i etički prihvatljiviji način da afirmišete političke ciljeve organizacije kojoj pripadate“, pitao je Lekić.

Lekić je poručio da nije dozvolio poslaniku DPS-a, Danijelu Živkoviću, a prije njega i „ostalim vašim stranačkim vitezovima” da udaraju đonom na Rudnik uglja.

„Budite sigurni da neću dozvoliti ni Vama, ma koliko bili nelegitimni i ne razumjeli se u problematiku o kojoj pričate“, dodao je Lekić.

Lekić je podsjetio da je, kada je riječ o prvoj neosnovanoj konstataciji da će Termoelektrana ostati bez uglja, a što je interesovalo i poslanika Živkovića, na to krajnje jasno i precizno odgovoreno još 20. aprila.

„Tada mu je nedvosmisleno stavljeno do znanja da je na taj dan ukupna količina otkrivenih ugljeva pripremljenih za eksploataciju iznosila 583,55 hiljada tona. Rečeno mu je da otkopavanjem dodatnih 45,99 hiljada metara kubnih čvrste mase planiramo da otkrijemo još 286,16 hiljada tona uglja, kao i da količine uglja kojima ćemo raspolagati do kraja ove godine, u odnosu na tadašnje stanje situacionih radova, iznose 1,59 miliona tona“, precizirao je Lekić.

Za tu količinu, kako je naveo, potrebno je otkopati i odložiti ukupno 6,19 miliona metara kubnih čvrste mase.

Kada je riječ o narednoj godini, planiraju da otkopaju još 9,06 miliona metara kubnih čvrste mase otkrivke, gdje će dobiti oko 1,7 miliona tona uglja.

„Dakle, sve ovo je i više nego dovoljno za nesmetani rad Termoelektrane, jer raspolažemo sa dovoljnim i kvalitetnim količinama uglja. Dobićemo čak prostor i za dodatan plasman našeg proizvoda na tržište, jer ćemo, prethodno, zadovoljiti potrebe Termoelektrane u potpunosti“, saopštio je Lekić.

On je najavio da dobijaju i pozitivnu reviziju za Glavni rudarski projekat eksploatacije ležišta uglja Glisnica, gdje će u narednih pet godina otkopavati po 300 hiljada tona uglja prosječne kalorijske vrijednosti 9,38 hiljada kilo džula po kilogramu (kJ/kg).

„Dakle, biće uglja i za Crnu Goru i za Srbiju, gospodine Kovačeviću, biće ga u tolikoj mjeri da će, ukoliko u potpunosti zaživi takozvana „zelena agenda“, stotine miliona tona uglja, nažalost, ostati pod zemljom“, rekao je Lekić.

Što se tiče cijene uglja za EPS, Lekić je zaključio da Kovačević to radi zbog toga što se ugalj izvozi u Srbiju, „a ne zbog toga što ste, eto, izveli određenu genijalnu ekonomsku računicu, jer nijeste“.

Lekić je ponovio da se cijena uglja formira po kaloričnoj moći uglja, a na osnovu bazne cijene.

„Kako Vi, očigledno, nijeste u stanju da napravite razliku između uglja u kocki, orahu i takozvanih sitnih granulata, kao i da uzmete u obzir kalorijsku moć uglja kao najbitniju stavku pri određivanju cijene, kako onda da očekujemo da znate da postoji razlika između našeg mrko-lignitnog uglja i mrkog uglja iz rudnika u Banovićima, a za koji je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, vezao cijenu od 75 EUR po toni, jer se raspon kvaliteta uglja iz Banovića kreće od 18 hiljada do 20 hiljada kJ/kg, dok je toplotna moć našeg uglja između osam hiljada i 14 hiljada kJ/kg“, kazao je Lekić.

Pritom, bazna cijena prema EPS-u od 28,8 EUR, kako je objasnio, odnosi se na ugljeve niske kalorične moći od osam hiljada kJ/kg, što je, opet, 20 odsto više u odnosu na cijenu po kojoj se isporučuje ugalj našoj Termoelektrani.

On je pitao Kovačevića šta bi uradio sa ugljevima slabijeg kvaliteta koje, nakon sprovedene ekološke rekonstrukcije, Termoelektrana neće ni uzimati.

„I, drugo, kada stupi na snagu višemjesečna obustava isporuke uglja našoj Termoelektrani zbog posla na ekološkoj rekonstrukciji, da li biste suspendovali rad Rudnika uglja ili biste tražili nova tržišta za plasman uglja“, pitao je Lekić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije