fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrivična prijava protiv Kusovca zbog nenamjenskog trošenja sredstava

Krivična prijava protiv Kusovca zbog nenamjenskog trošenja sredstava

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Opština Tivat podnijeće krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika te lokalne samouprave, Siniše Kusovca, zbog nenamjenskog trošenja sredstava, koja se tiču izgradnje saobraćajnice MR2 na Luštici čime je, kako je saopšteno, znatno oštetio gradsku kasu.

Aktuelni predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović saopštio je da su dolaskom na vlast zatekli praznu kasu i milionske dugove kao i situaciju da nedostaju sredstva za finansiranje izgradnje saobraćajnice MR2.

On je na konferenciji za novinare podsjetio da je Luštica bay preko Vlade prebacila oko 903 hiljade EUR opštini za izgradnju te saobraćajnice, prenosi agencija CGNews.

“Prema Zakonu o finansiranju lokalne uprave Opština je bila obavezna da sredstva čuva na posebnom računu i da ih može upotrijebiti isključivo za pomenuti projekat, što se nije desilo”, kazao je Komnenović.

Kako tvrdi, ovo je dokaz da je bivši režim u Tivtu koristio gradsku kasu za jačanje svoje partiske infrastrukture, te da su narodne pare korišćene u jačanju pozicija Demokratske partije socijalista (DPS), što je dovelo do lošeg stanja kompletne gradske infrastrukture.

“Ovo je tek početak priče. Naša namjera je da do kraja ogolimo postupanje DPS režima i njihovo rukovođenje opštinom u proteklom periodu. Jedna od tih stvari će biti i preispitivanje stambenih kredita i načina na koji su dijeljeni”, poručio je Komnenović.

Advokat Predrag Savić, koji zastupa Opštinu u tom slučaju, objasnio je da će krivična prijava protiv Siniše Kusovca biti podnijeta pred nadležnim sudom u Kotoru za krivično djelo nesavjesnog rada u službi. Za to krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

“Riječ je o kršenju zakona o finansiranju lokalne uprave. Ni jedno tužilaštvo ne može da zažmuri na izvršenje ovog krivičnog djela.

Ukoliko tužilaštvo ne bude sprovelo detaljnu finansijsku istragu poslovanja bivše vlasti, mi ćemo sprovesti samostalnu istragu angažujući kvalifikovane forenzičare ekonomske struke kako bi pomogli u razotkrivanju načina na koji je novac trošen”, rekao je Savić.

On je kazao da sumnja da je prethodna vlast novac trošila na fiktivne ugovore kao i da je bilo pranja novca, što će takođe biti predmet istrage.

“Ovdje se otvara i pitanje postupanja Ministarstva finansija koje nije reagovalo na ovakvo trošenje sredstava tadašnje vlasti što može značiti i da su imali prećutnu saglasnost tadašnjeg Ministarstva”, smatra Savić.

Na konferenciji su podsjetili da je do sada protiv bivše vlasti pokrenuto sedam istražnih postupaka i poručili da se na tome neće stati.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije