fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrapović: Turista u Budvi nema manje

Krapović: Turista u Budvi nema manje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Dragan Krapović, saopštio je da nije tačno da je sezona u Budvi na nivou od 77 odsto u odnosu na prethodnu, kako je to saopštio resorni ministar.

Krapović je u jutarnjem programu TVCG, Dobro jutro Crna Goro, objasnio da je mijenjanje metodologije za praćenje broja turista uslovilo da se prikaže pad broja gostiju koji nije realan.

On je naveo da je budvanska Turistička organizacija sama, u sred sezone, promijenila metodologiju i to je pokazalo pad broja gostiju, prenosi portal RTCG.

“Ministar je kazao da je to na nivou od 77 odsto u odnosu na prethodnu sezonu. To nije tačno, već je na nivou od 95 odsto, jer samo mijenjanje metodologije je uslovilo da se prikaže pad broja gostiju koji nije realan. Nakon toga kreću spekulacije i regionalni mediji se sa tim poigraju i nanesu nam ogromnu štetu”, poručio je Krapović.

Krapović je dodao da nije sezona na nivou prethodne godine, ali nije ni na 77 odsto.

Prema njegovim riječima, sezona nije toliko loša kao što se u medijima predstavlja.

“April i maj su bili jako dobri. Imali smo blagi pad posjete tokom juna i malo lošiji jul, pogotovo Budva je targetirana. Međutim, to nije ni blizu onoga što je ministar iznio na Vladi”, kazao je Krapović.

On je objasnio da Crna Gora već godinama nema adekvatnu evidenciju broja turista.

“U okviru Ministarstva ekonomskog razvoja imamo Radnu grupu za unapređenje sistema za registraciju boravka i bilo je opredijeljeno budžetom 45 hiljada EUR za digitalizaciju softvera za praćenje turističkog prometa. Za sedam mjeseci od usvajanja budžeta ništa po tom pitanju nije urađeno”, dodao je Krapović.

On smatra da dodatni problem predstavlja to što je država priznala da nema kapaciteta da evidentira broj turista i dala to u nadležnost lokalnim turističkim organizacijama.

“One imaju obavezu da procijene neobuhvaćeni turistički promet. Nikada nije propisana metodologija, nego svaka lokalna turistička organizacija to mjeri na različit način i šalje podatke Nacionanoj turističkoj organizaciji (NTO)”, poručio je Krapović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije