fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKontinurana napetost u odnosima Rusije i Zapada podigla cijene nafte

Kontinurana napetost u odnosima Rusije i Zapada podigla cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu prema 95 USD, podržane kontinuirano visokim napetostima između Zapada i Rusije zbog Ukrajine i prijetnjama sankcijama Moskvi, koje bi mogle obuhvatiti i rusku naftu.

Cijena barela na londonskom tržištu je poskupila 1,53 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 94,81 USD.

U Njujorku se barelom trgovalo po 1,31 USD višoj cijeni, od 93,21 USD, prenosi Hina.

Trgovce je umirila najava Moskve da će dio trupa koje se nalaze u blizini granice s Ukrajinom vratiti u baze, budući da se činilo da se stišala napetost u odnosima Rusije i Zapada, što bi značilo i manje šanse da će Zapad kazniti Rusiju sankcijama, možda i na naftu.

Zapad je Moskvi zaprijetio sankcijama u slučaju da napadne Ukrajinu, tvrdeći da je u blizini granice sa susjednom zemljom nagomilala oko 100 hiljada vojnika. Rusija tvrdnje o napadu opovrgava i optužuje Zapad da potpiruje histeriju.

Zabrinutost je iznova potpirio glavni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, izjavom da savez nije vidio dokaze o deeskalaciji i da Rusija nastavlja da gomila oružane snage.

Ukrajina je u utorak objavila da su njeno Ministarstvo odbrane i dvije banke bile meta kibernetičkog napada, sugerišući da je za incident kriva Rusija.

“Rizik prave invazije malo se smanjio, no malo je vjerovatno da ćemo izaći iz sadašnjeg statusa quo”, rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a sa sjedištem u Oslu.

Eventualne zapadne sankcije na rusku naftu zadale bi težak udarak ionako tijesnom snabdijevanju, koje pritiska i snažna potražnja u periodu oporavka ekonomije od pandemijske krize.

Tako je izvještaj Američkog instituta za naftu (API) pokazao da su zalihe sirove nafte, benzina i derivata pale u prošloj sedmici, prema tržišnim izvorima.

Ministarstvo energetike treba da objavi podatke, a analitičari koje je anketirao Reuters procjenjuju da će pokazati pad zaliha sirove nafte za 1,5 miliona do 1,6 miliona barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 94,73 USD, što znači da je bila 44 centa niža nego prethodnog dana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije