fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKlikovac: Rast plata i penzija ne može anulirati frapantan rast cijena

Klikovac: Rast plata i penzija ne može anulirati frapantan rast cijena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast plata i penzija, zasnovan na zaduživanju i populizmu, ne može anulirati frapantan rast cijena proizvoda i usluga, saopštio je potpredsjednik Savjeta mladih Demokratske partije socijalista (DPS), Andrija Klikovac.

“Dvije vlade posttridesetoavgustovskog perioda su svojim neznavenim ekonomskim politikama dovele građane do ruba egzistencije. Svakako da ni rast plata i penzija, zasnovan na zaduživanju, populističkim i nerealnim osnovama, nije mogao anulirati rast cijena proizvoda”, naveo je Klikovac u saopštenju.

Klikovac, koji je i odbornik u Skupštini Glavnog grada, kazao je da je kretanje cijena proizvoda i usluga u Crnoj Gori najbolji ilustrator katastrofalne ekonomske situacije u državi.

On je napravio uporednu analizu, kako tvrdi, frapantnog rasta određenih stavki na mjesečnom i godišnjem nivou.

“Tako su cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru ove godine u odnosu na decembar, u prosjeku bile više 0,4 odsto, a u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec 16,2 odsto”, precizorao je Klikovac.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama hljeb i žitarice, mlijeko, sir i jaja, duvan, frizerske i ostale usluge za ličnu njegu, ulja i masti, kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva, meso, ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu.

Potrošačke cijene u periodu januar–decembar prošle godine, u poređenju sa istim periodom 2021, u prosjeku su bile više 13 odsto.

Klikovac je naveo da su cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru ove godine u odnosu na januar u prosjeku bile više 0,5 odsto, a u odnosu na isti mjesec prošle godine 15,1 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama povrće, meso, odjeća, gorivo i mazivo za motorna vozila, hljeb i žitarice, mineralna voda, bezalkoholna pića, sokovi od voća i povrća, voće, cipele i ostala obuća”, rekao je Klikovac.

Prema njegovim riječima, potrošačke cijene u periodu januar-februar ove godine, u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, u prosjeku su bile više 15,7 odsto.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu ove godine su, u odnosu na februar, u prosjeku bile manje 0,7 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prošle godine u prosjeku bile više 10,5 odsto.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama gorivo i mazivo za motorna vozila, cipele i ostala obuća, održavanje i popravka vozila, meso, restorani, kafei i slično, odjeća, čvrsta goriva.

“Potrošačke cijene su u periodu januar–mart ove godine, u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, u prosjeku bile više 13,9 odsto”, zaključio je Klikovac.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije