fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInstitutu Igalo prijeti stečaj

Institutu Igalo prijeti stečaj

Igalo, (MINA-BUSINESS) – Mogućnost uvođenja stečaja u Institut “Simo Milošević” je izvjesna ukoliko Fond zdravstva do petka ne uplati avans u iznosu od 1,2 miliona EUR, koji je obećan na sastanku sa premijerom Dritanom Abazovićem krajem decembra prošle godine.

Vršilac dužnosti direktora Instituta Igalo, Savo Marić, podsjetio je da se stiču uslovi za stečaj, jer će krajem sedmice račun te ustanove biti 60 dana u neprekidnoj blokadi.

“Zbog toga je neophodno da ta uplata bude realizovana do petka”, kazao je Marić Radiju Crne Gore.

Uplata avansa od 1,2 miliona EUR riješila bi gorući problem blokade računa, ali ne i ogromne akumulirane dugove koji iznose skoro 30 miliona EUR. Od toga se devet miliona, plus kamate, odnosi na dug prema nekadašnjoj Jugobanci, a skoro šest miliona duguje se radnicima zbog pogrešno obračunatih zarada, prenosi portal RTCG.

Marić je kazao da je razgovarao i sa direktorom Fonda zdravstva, Vukom Kadićem, koji ima razumijevanja za probleme u Institutu, ali da uplata ne zavisi od njega, već od Vlade.

Godinama unazad problemi u Institutu pokušavali su se riješiti privatizacijom, ali je svih pet tendera bilo bezuspješno.

Vlada Duška Markovića obustavila je tokom posljednjeg tendera pregovore sa konzorcijumom koji su činile kompanija Ville Olive Žarka Rakčevića i češka firma Phillibert.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, nije siguran da li će i kada novi tender biti raspisan, ali je, prema njegovim riječima, dobra okolnost što će u komisiji sljedeći put biti i predstavnik Opštine, advokat Zoran Lazarević.

“Novi momenat je da je Upravni sud poništio odluku vlade Duška Markovića o obustavi pregovora sa konzorcijumom Villa Olive–Phillbert, što dodatno komplikuje situaciju”, smatra Katić.

Radnici Instituta ušli su u novu godinu bez novembarske i decembarske plate. Očekuju od Vlade, koja je većinski vlasnik akcijskog kapitala, da zauzme konačan stav i pomogne da brend crnogorskog zdravstvenog turizma prevaziđe najveću krizu u 70-ogodišnjoj istoriji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije