fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi stagnirali

Indeksi stagnirali

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni i na putu su gubitaka drugi kvartal zaredom, jer su ulagači vrlo oprezni s obzirom na to da rast ekonomije usporava, dok se očekuje dalje povećanje kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 0,27 odsto na 31.029 bodova, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli neznatno na 3.818 poena, odnosno 11.177 bodova, prenosi Hina.

U pet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, najviše u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte.

Najviše je porastao zdravstveni sektor.

Ulagači su oprezni jer su u srijedu iz američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), stigle poruke da će u julu kamatne stope biti dodatno oštro povećane, kako bi se suzbila inflacija koja se kreće na najvišim vrijednostima u više od 40 godina.

Čelnici Fed-a poručuju i kako je ekonomija dovoljno snažna da izdrži povećanje kamata i da neće doći do recesije.

No, ulagači nijesu sigurni u to, s obzirom na to da su objavljeni revidirani podaci pokazali da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) pao nešto više nego što je pokazala prva procjena.

Pritom je lična potrošnja, koja čini oko 70 odsto BDP-a, doprinijela manje nego što je prvobitno objavljeno.

A to znači da je inflacija uticala na potrošnju i da bi potrošnja i ubuduće mogla slabiti, s obzirom na rast kamata.

Fed-ovo povećanje kamata i usporavanje rasta ekonomije glavni su razlozi pada S&P 500 indeksa od početka godine oko 20 odsto.

Do kraja drugog tromjesečja preostao je još samo jedan dan, a sva tri najvažnija indeksa na putu su gubitaka drugi kvartal zaredom, što nije zabilježeno od 2015. godine.

Pritom je S&P 500 indeks na putu najvećeg gubitka u prvom polugodištu još od 1970. godine.

„Centralna banka morala je odstupiti od labave monetarne politike, kakvu je vodila desetak godina, i započeti ciklus zaoštravanja. Za mnoge ulagače to je nešto sasvim novo. Dolazi do zauzimanja novih pozicija, s obzirom da ubuduće očekujemo sasvim drugačije okruženje po pitanju kamata”, rekla je direktorica u firmi Verdence Capital Advisors, Megan Horneman.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 odsto na 7.312 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,73 odsto na 13.003 poena, a pariski CAC 0,9 odsto na 6.031 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije