fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi potonuli preko tri odsto

Indeksi potonuli preko tri odsto

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u utorak su potonule više od tri odsto, što je njihov najveći dnevni pad u posljednja dva mjeseca.

Indeksi su pali zbog splašnjavanja euforije u vezi carinskog primirja između Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i zabrinjavajućih signala s tržišta obveznica.

Dow Jones skliznuo je 3,1 odsto na 25.027 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,24 odsto na 2.700 poena, a Nasdaq indeks 3,8 odsto na 7.158 bodova, prenosi Hina.

Za S&P 500 indeks to je najveći dnevni pad u posljednja dva mjeseca, čime je izgubio sav dobitak od ponedjeljka i dio dobitaka od prošle sedmice.

U ponedjeljak su cijene dionica snažno porasle zahvaljujući dogovoru između predsjednika SAD-a i Kine, Donalda Trumpa i Xi Jinpinga, da neće u narednih 90 dana uvoditi nove carine i da će u tom periodu pregovarati o otvorenim trgovinskim pitanjima.

No, već u utorak entuzijazam je splasnuo, jer ulagači nijesu uvjereni da će sva otvorena pitanja između Vašingtona i Pekinga biti riješena u tih 90 dana.

Tim prije što nijedan od dogovora za koje Vašington kaže da su postignuti, uključujući smanjenje carina na uvoz američkih automobila u Kinu, nije “na papiru”.

„Rasprodaja dionica posljedica je pažljivije analize razgovora o carinama i zaključka da ništa nije riješeno. Preostaje još puno posla, pa je splasnula euforija od prethodnoga dana kada je tržište poraslo na osnovu naslova, a ne sadržaja”, rekao je Delores Rubin iz fonda Deutsche Bank Wealth Management.

U deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a među najvećim gubitnicima, s padom od 4,4 odsto, bio je industrijski sektor, koji je vrlo osjetljiv na trgovinska pitanja.

Za 4,4 odsto pao je i S&P indeks finansijskog sektora, koji je vrlo osjetljiv na kretanja u ekonomiji i na tržištu obveznica.

Ulagače je zabrinuo pad prinosa na američke državne obveznice, pri čemu je prinos na desetogodišnje obveznice zaronio na 2,94 odsto, najniže od polovine septembra.

Zbog toga se razlika između prinosa na desetogodišnje i dvogodišnje obveznice smanjila na najnižu vrijednost u više od deset godina.

Prinosi na obveznice su pod pritiskom od prošle sedmice, kada je predsjednik američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Jerome Powell, kazao da su kamate blizu neutralnih vrijednosti, odnosno onih koje niti podstiču niti pritiskaju ekonomiju.

To je protumačeno kao poruka da bi ciklus povećanja kamata, koji traje tri godine, mogao biti pri kraju.

Analitičari očekuju da će Fed u ovom mjesecu još jednom povećati ključne kamatne stope za 0,25 procentnih poena, već četvrti put ove godine.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,56 odsto na 7.022 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,14 odsto na 11.335 poena, a pariski CAC 0,82 odsto na 5.012 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije