fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli u opreznom trgovanju uoči izbora

Indeksi porasli u opreznom trgovanju uoči izbora

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u ponedjeljak su porasli, najviše u finansijskom, energetskom i defanzivnim sektorima, a trgovalo se oprezno uoči izbora za američki Kongres.

Dow Jones je ojačao 0,76 odsto na 25.461 bod, dok je S&P 500 porastao 0,56 odsto na 2.738 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,38 odsto na 7.328 bodova, prenosi Hrportfolio.

Pad Nasdaq indeksa najviše je posljedica gubitaka Applea drugi dan zaredom, nakon što je krajem prošle sedmice tehnološki div objavio slabije nego što se očekivalo procjene poslovanja u ovom kvartalu, kada je prodaja zbog božićnih praznika najveća.

Nakon što je u petak pala 6,6 odsto, u ponedjeljak je cijena dionice Applea skliznula daljnjih 2,8 odsto, pa je zabilježila najveći dvodnevni gubitak od 2013. godine.

S druge strane, najveći je dobitnik bio sektot nekretnina, s prosječnim rastom cijena od 1,7 odsto. Slijedio je još jedan defanzivni sektor, komunalni, s rastom od 1,4 odsto, a potom potrošački.

Danas se održavaju izbori za američki Kongres, a ankete pokazuju da bi demokrate mogle preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom, dok bi republikanci američkog predsjednika Doalda Trumpa mogli zadržati većinu u Senatu.

Smatra se da bi pobjeda demokrata predstavljala poteškoću za politike Trumpa umjerene biznisu, koje su podsticale rast tržišta dionica od predsjedničkih izbora 2016. godine.

Ulagači su bili na oprezu i zbog toga što sjutra počinje dvodnevna sjednica čelnika Federalnih rezervi (Fed).

Iako se ne očekuje povećanje kamata već sada, ulagači će pažljivo pratiti poruke Feda, jer bi snažan rast ekonomije i jačanje tržišta rada moglo navesti monetarne vlasti na ubrzanje tempa povećanja kamata u narednom periodu.

I na evropskim burzama u ponedjeljak se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,14 odsto na 7.103 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,21 odsto na 11.494 boda, a pariski CAC 0,01 odsto na 5.101 bod.

Najčitanije