fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli drugi dan zaredom

Indeksi porasli drugi dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi porasli, drugi dan zaredom, jer je oštriji nego što se očekivalo pad potrošnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), podržao nade da će centralna banka uskoro početi da smanjuje kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 0,91 odsto na 38.774 boda, dok je S&P 500 porastao 0,58 odsto na 5.029 poena, a Nasdaq indeks 0,3 odsto na 15.906 bodova.

U januaru je promet u trgovini na malo pao 0,8 odsto, više nego što se očekivalo, što ukazuje na slabljenje potrošnje, prenosi Hrportfolio.

To je loša ekonomska vijest, s obzirom na to da je potrošnja glavni pokretač privrede, no pozitivno je uticala na tržište jer bi slabljenje potrošnje moglo izazvati slabljenje inflacionih pritisaka, što bi Federalnim rezervama (Fed) otvorilo prostor za smanjenje kamata.

„Taj podatak pokazuje da ekonomija možda pomalo slabi i to je loša vijest, no potencijalno je i dobra, jer znači da bi Fed uskoro mogao početi da smanjuje kamate”, rekao je portfelj menadžer u firmi Allspring Global Investments, Neville Javeri.

Zahvaljujući tome, indeksi su porasli drugi dan zaredom, i tako nadoknadili gubitke od utorka, kada su oštro pali zbog rasta inflacije u SAD-u.

Nakon tog podatka, snižavanje kamata Fed-a u martu više se na tržištu ni ne spominje, a splasnuli su i izgledi za smanjenje kamata u maju.

Tako na tržištu prevladava mišljenje da će Fed početi da smanjuje kamate na sjednici u junu.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 odsto na 7.597 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,6 odsto na 17.046 bodova, a pariski CAC 0,86 odsto na 7.743 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije