fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali s rekordnih vrijednosti

Indeksi pali s rekordnih vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih vrijednosti, dok su ulagači analizirali koliko je snažan rast cijena dionica proteklih dana održiv.

Dow Jones oslabio je 0,1 odsto na 39.869 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 odsto na 5.297 poena, a Nasdaq indeks 0,26 odsto na 16.698 bodova.

Na samom početku trgovanja cijene dionica su dodatno porasle, nakon snažnog rasta dan ranije, pa se Dow Jones prvi put u istoriji probio iznad vrijednosti od 40.000 bodova, prenosi Hina.

No, kasnije su svi najvažniji indeksi skliznuli s rekordnih vrijednosti koje su dostigli dan ranije, nakon objave podataka koji su ukazali na blago popuštanje inflacionih pritisaka u aprilu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Nakon tih podataka ponovno su oživjele spekulacije da će američka centralna banka u drugoj polovini godine u dva navrata smanjiti kamatne stope, u septembru i decembru, za po 0,25 procentnih poena.

No, pitanje je koliko je to dobra vijest, s obzirom na to da se početkom godine spekulisalo da će Federalne rezerve (Fed) u ovoj godini kamate smanjiti u barem pet navrata, za ukupno 1,5 procentnih poena.

Uprkos smanjenim očekivanjima u vezi sa smanjenjem kamata, cijene dionica su ove godine snažno porasle, pa se postavlja pitanje je li taj trend održiv.

Tim prije što je odnos cijene i zarade po dionicama znatno povećan.

I u narednom periodu kretanja na tržištu najviše će zavisiti od spekulacija u vezi sa smanjenjem kamatnih stopa.

„Čini se da su svi fokusirani na to što bi Fed mogao učiniti ili ne učiniti, s obzirom na to da smo godinu počeli s očekivanjima da će kamate biti smanjene, možda čak u šest navrata, a sada su ta očekivanja spala na jedno do dva smanjenja”, rekao je direktor u fondu Mar Vista Investment Partners, Silas Myers.

I na evropskim berzama cijene dionica su skliznule s rekordnih vrijednosti. Londonski FTSE indeks oslabio je neznatno na 8.438 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,69 odsto na 18.738 poena, a pariski CAC 0,62 odsto na 8.188 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...