fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi na oprezu uoči izvještaja o inflaciji

Indeksi na oprezu uoči izvještaja o inflaciji

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, nakon prethodnog rasta, dok ulagači čekaju nove izvještaje o inflaciji koji bi mogli uticati na očekivanja u vezi sa kamatnim stopama.

Dow Jones je oslabio 0,42 odsto na 37.525 bodova, a S&P 500 neznatno na 4.756 poena. Nasdaq indeks ojačao je blago na 14.857 bodova, prenosi Hina.

Nakon snažnog rasta u ponedjeljak, u utorak su Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, jer su ulagači oprezni uoči izvještaja koja će pokazati kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kretala u decembru.

Izvještaj o potrošačkim cijenama biće objavljen sjutra, a o proizvođačkim u petak.

Ti izvještaji bi mogli osjetno da utiču na očekivanja u vezi sa kamatnim stopama američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

Ulagači su se donedavno nadali agresivnom smanjenju kamata Fed-a, počevši od marta, no nakon objave zapisnika s posljednje prošlogodišnje sjednice Fed-a, takve špekulacije su splasnule.

Sada se na tržištu novca procjenjuje da postoji 65 odsto izgleda da bi Fed u martu mogao da smanji kamate za 0,25 procentnih poena, dok su prije sedmicu ti izgledi iznosili gotovo 80 odsto.

„Puno toga na tržištu zavisi od špekulacija što će Fed učiniti u narednom periodu. Tržište skače u jednom ili drugom smjeru, jer ulagači pokušavaju da pogode što će Fed učiniti”, rekao je portfelj menadžer u firmi Ingalls & Snyder, Tim Ghriskey.

Ulagači su oprezni i zbog toga što krajem sedmice počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, što će narednih sedmica značajno uticati na smjer tržišta.

I na evropskim berzama cijene dionica su blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,13 odsto na 7.683 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,17 odsto na 16.688 poena, a pariski CAC 0,32 odsto na 7.426 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije