fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryHonsić će biti razriješen dužnosti

Honsić će biti razriješen dužnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će kao vlasnik većinskog paketa akcija u Luci Bar u najkraćem zakonskom roku inicirati sazivanje vanredne Skupštine akcionara, na kojoj će član Odbora direktora Rasim Honsić biti razriješen dužnosti i imenovan novi Bord, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Honsić je u petak, na Skupštini akcionara, kao predstavnik državnog kapitala izabran za člana Odbora direktora Luke Bar, a biće razriješen zato što nema visoku stručnu spremu.

“Nakon Skupštine akcionara, naknadnom provjerom ispunjenosti uslova za svakog člana Odbora direktora utvrđeno je, u saradnji sa menadžmentom, da Honsić ispunjava uslove u smislu Zakona o privrednim društvima za imenovanje u Odbor direktora, ali ne i uslove predviđene statutom društva”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da resorna ministarstva predlažu Vladinoj komisiji za kadrovska i administrativna pitanja članove Odbora direktora u privrednim društvima u većinskom državnom vlasništvu, koja odlučuje o dostavljenim predlozima. Ako ih usvoji, opunomoćeni predstavnik državnog akcijskog kapitala na Skupštini akcionara iznosi predlog kandidata, o kojem se izjašnjavaju akcionari.

“Predloženi kandidati su, u ovom slučaju, izabrani jednoglasno, glasovima većinskog i manjinskih akcionara Luke Bar”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su objasnili da je sporni kandidat predložen “imajući u vidu da nije pravilo, niti ga Zakon o privrednin društvima definiše kao obavezu, da članovi Odbora direktora moraju imati visoku stručnu spremu“.

Iz Ministarstva su dodali da Honsić ima iskustvo u privrednom sektoru i da je za njega ocijenjeno da može doprinijeti radom i iskustvom u radu novog Odbora direktora.

Naveli su i da Honsić do razrješenja neće učestvovati u donošenju odluka Odbora direktora.

“Time će biti eliminisana i teoretska mogućnost da se proizvede bilo kakva eventualna šteta po bilo kog akcionara ili samo privredno društvo”, poručili su iz Ministarstva.

Akcionari Luke Bar izabrali su u petak na vanrednoj Skupštini novi Odbor direktora.

Osim Honsića, u tom tijelu su Vladan Radonjić, Deda Đelović i Vidoje Žugić na predlog Vlade, a manjinske akcionare zastupaće i dalje Aleksandar Jovović.

U prethodnom Bordu su bili Andrija Lojpur, Borislav Lalević, Sead Delalić i Branislav Branković, koji je 13. septembra podnio ostavku, pa su i ostali bez mandata.

Potom su 12. oktobra smijenili izvršnog direktora Luke Bar Zariju Franovića.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije