fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGlobalne aviokompanije snizile prognozu dobiti

Globalne aviokompanije snizile prognozu dobiti

London, (MINA-BUSINESS) – Globalne aviokompanije snizile su prognozu ovogodišnje dobiti 21 odsto zbog širenja trgovinskog rata i viših cijena nafte koji koče nagli rast tog sektora.

Međunarodno udruženje vazduhoplovnog saobraćaja (IATA), koja predstavlja oko 290 prevoznika, koji pokrivaju više od 80 odsto globalnog avio-prometa, saopštilo je kako se očekuje da će sektor te godine zabilježiti dobit od 28 milijardi USD.

U decembru su prognozirali da će iznositi 35,5 milijardi USD, prenosi SEEbiz.

„Vazduhoplovne kompanije će i ove godine ostvariti dobit, ali to neće biti laka zarada. Puzajući protekcionistički ili izolacionistički politički programi su u porastu”, rekao je generalni direktor IATA, Alexandre de Juniac.

Globalna tržišta dionica pala su u petak nakon što je američki predsjednik Donald Trump neočekivano zaprijetio carinama na meksički uvoz, potpirujući strahovanja da će eskalacija trgovinskih napetosti gurnuti SAD i druge velike ekonomije u recesiju.

Prošle godine su vazduhoplovne kompanije zabilježile dobit od 30 milijardi USD, međutim uslovi na tržištu prevoza tereta, što je dodatni izvor prihoda za prevoznike, znatno su oslabili.

„Vidite da međunarodna trgovina sada gotovo stagnira, što neposredno utiče na naše poslovanje s prevozom tereta”, rekao je de Juniac.

Iz IATA-e su izrazili zabrinutost da bi se trgovinske napetosti, koje su prisilile nekoliko prevoznika u Aziji da obustave ili odgode preuzimanje naručenih teretnih vazduhoplova, mogle preliti i na tržište prevoza putnika.

Prognoziraju da će rast kapaciteta za prevoz putnika, koji je dosegnuo 6,9 odsto u prošloj godini, ove godine usporiti na 4,7 odsto. Prosječna cijena karata trebalo bi da ostane nepromijenjena, nakon 2,1-postotnog pada u prošloj godini.

Prognozirano slabljenje potencijalno je važno jer dobit prevoznika prati povjerenje potrošača i globalnu trgovinu, kažu ekonomisti.

Nakon što su decenijama nastojali pridobiti povjerenje ulagača, prigušeno visokim fiksnim troškovima koji su uglavnom van njihove kontrole, vazduhoplovni prevoznici uspjeli su proteklih godina pokriti troškove kapitala, smanjujući troškove i restrukturirajući poslovanje.

Analitičari ipak smatraju da se vazduhoplovni sektor bliži kraju ciklusa širenja poslovanja.

Budući da sektor čak polovinu ukupne dobiti ostvaruje u jednoj regiji, u Sjevernoj Americi, istaknuti konsultant Peter Harbison upozorio je izvršne direktore vazduhoplovnih firmi na sastanku IATA-e da period uzleta zapravo predstavlja “aberaciju”.

Najčitanije