fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFinansiranje i pomoć za izlazak na tržište najboljim idejama

Finansiranje i pomoć za izlazak na tržište najboljim idejama

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – U okviru trilateralne prekogranične saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, odnosno Interreg IPA programa, u naredne dvije godine realizovaće se crown projekat, koji će omogućiti finansiranje i izlazak na globalno tržište najbolje ocijenjenih inovativnih proizvoda ili usluga.

Crown projekat vrijednosti je oko 616 hiljada EUR, a 85 odsto finansira se sredstvima Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i IPA II Evropske unije (EU), dok je 15 odsto kontribucija projektnih partnera.

Menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva u Inovaciono preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis u Nikšiću, Aleksandar Janičić, rekao je da je cilj tog veoma važnog projekta razvoj inovativnog izvozno orjentisanog preduzetništva iz Crne Gore.

„U narednom periodu testiraćemo 100 studenata iz Crne Gore kako bismo prepoznali ko ima posebno izražene osobine i kapacitete za razvoj inovativnih preduzetničkih ideja“, najavio je Janičić na kik of konferenciji u Tehnopolisu, na kojoj je zvanično pokrenut projekat, uz prisustvo partnera iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tokom realizacije projekta, kako je saopštio Janičić, pomoći će se mladima da izgrade svoje kapacitete i znanja kako bi mogli da se otisnu u preduzetničke vode.

„Na završnici našog projekta biće finansirane crown funding kampanje za tri inovativna proizvoda ili usluge iz Crne Gore koji će biti plasirani na globalno tržište. Kako kažu naše kolege iz Hrvatske, nadamo se da će rezutat ovog projekta biti tri milionera iz Crne Gore kada je u pitanju konkretno Tehnopolis”, rekao je Janičić.

On je, na pitanje hoće li akcenat biti na nekim određenim preduzetničkim oblastima, odgovorio da za sada nemaju nikakav specifičan ograničavajući fokus, jer je, kada su u pitanju crown funding kampanje, mnogo zanimljivija neka vrsta ideje koja podrazumijeva hardver, odnosno konkretan proizvod.

„Kroz projekat tokom 24 mjeseca pokazaće se koje su to ideje, proizvodi ili usluge sa najvećim potencijalom za razvoj na nekim stranim tržištima. Taj razvoj inovativnog izvoznog orjentisanog preduzetništva je za nas posebno bitan, jer prvi put bez nekog ogromnog ulaganja u infrastrukturu imamo mogućnost da budemo globalno konkurentni sa idejama iz Crne Gore“, objasnio je Janičić.

On je kazao da će imati vrlo konkretne rezultate na kraju tog procesa, na šta su ponosni.

Govoreći o partnerima na projektu Janičić je podsjetio da ih sa Intera tehnološkim parkom iz Mostara veže tradicionalno partnerstvo, dok je Razvojna agencija Sisačko moslovačke županije Si-MO-RA, kao vodeći partner na projektu, prvi put u Crnoj Gori i Nikšiću.

Janičić je najavio da će prvi put u Tehnopolisu u Nikšiću biti uspostavljena kancelarija za transfer tehnologija, odnosno prava intelektualne svojine ili zaštitu samih preduzetničkih ideja.

„Smatramo da je to jedan od važnih koraka kada je u pitanju razvoj nekih inovativnih ideja u Crnoj Gori, mada znamo da je i država u prethodnom periodu dosta uradila kada je u pitanju razvoj inovativnog preduzetništva“, ocijenio je Janičić.

Direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI – MO – RA, Mario Čelan, kazao je da su kroz projekat obezbijedili dovoljno sredstava za mlade ljude koja su im neophodna za marketing, izradu videa i cjelokupnu kampanju.

„Teško da mladi koji otvaraju svoje start up-ove mogu dobiti 25 hiljada EUR neophodnih za početak svog digitalnog oglašavanja, za izradu profesionalnog videa i svih studija potrebnih za pokretanje crowfunding kampanje na indiegogo ili na primjer kickstarter“, rekao je Čelan.

On je, na pitanje kakva su iskustva u Hrvatskoj kada je u pitanju pokretanje i realizacija takvih ideja i prolaska proizvoda mladih na tržištu, odgovorio da su prvi put dobili takav projekat.

„Ovaj projekat je najbolje ocijenjen od svih predloženih u okviru Prekogranične saradnje, od koga puno očekujemo. U Hrvatskoj se sada otvaraju i brojni rizični fondovi kapitala, koji ulažu, ali smo još jako dolako od onoga što bi željeli postati kao silicijumske doline“, rekao je Čelan.

On je naveo da su pokrenuli razvoj gaming industrije i da njihova županija želi da bude njeno središte u Hrvatskoj.

„Zajedno sa resornim ministarstvom i Zavodom za zapošljavanje Hrvatske, kao i sa Županijom i gradom Novskom, gdje se to sve nalazi došli smo do toga da svaki mladi startupovac dobije oko 27 hiljada EUR, čim otvori kompaniju“, kazao je Čelan.

Prema njegovim riječima, hrvatski Zavod za zapošljavanje postao je najveći ulagač u start up-ove i od janura naredne godine mladi koji žele otvoriti svoju firmu dobiće 19 hiljada EUR.

Predstavnica Intere Tehnološkog parka iz Mostara, Ana Bogdanović, kazala je da su se kao partneri na tom projektu priključili od početka, još tokom njegove pripreme, kako bi nadogradili ono što već devet godina rade u Bosni i Hercegovini.

„Želja nam je da pomognemo mladim ljudima da razvijaju svoje ideje, unapređuju ih i stvore vlastite proizvode i usluge na domaćem i međunarodnom tržištu“, rekla je Bogdanović.

Najčitanije