fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFed ubrzano smanjuje podsticaje

Fed ubrzano smanjuje podsticaje

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u srijedu su snažno porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnih dana, nakon što je Fed odlučio da ubrza ukidanje podsticaja i poručio da bi zbog visoke inflacije u idućoj godini mogao povećati kamate u tri navrata.

Dow Jones je ojačao 1,08 odsto na 35.927 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,63 odsto na 4.709 bodova, a Nasdaq indeks 2,15 odsto na 15.565 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke centralne banke odlučili su da zbog visoke inflacije ubrzaju proces ukidanja ekonomskih podsticaja, koje su uveli na početku koronakrize prije skoro dvije godine.

Tako će program otkupa obveznica završiti u martu, prije nego što se planiralo, dok će u idućoj godini, kako u prosjeku očekuju čelnici Feda, ključne kamatne stope biti povećane u tri navrata.

Prvo povećanje kamata moglo bi uslijediti već krajem zime ili početkom proljeća, a do kraja godine ključna kamata mogla bi se približiti nivou od 0,9 odsto.

„Privredi više nije potrebna povećana podrška politike”, kazao je predsjednik Fed-a, Jerome Powell i dodao da su ekonomski izgledi pozitivni.

Najveća svjetska ekonomija oporavlja se u ovoj godini od koronakrize, pa Fed očekuje rast od 5,5 odsto. To je nešto smanjena procjene u odnosu na prethodnu, ali Fed je povećao procjenu rasta ekonomije u idućoj godini s prijašnjih 3,8 na četiri odsto.

Čelnici centralne banke očekuju i dalja poboljšanja na tržištu rada, pa bi stopa nezaposlenosti iduće godine trebalo da padne na 3,5 odsto, što se smatra punom zaposlenošću, s otprilike 4,3 odsto na kraju godine.

Inflacija, koja se već mjesecima kreće znatno iznad očekivanja, trebalo bi iduće godine da popusti. Fed procjenjuje da će u ovoj godini inflacija u prosjeku dostići 5,3 odsto, dok bi iduće mogla pasti na 2,6 odsto.

Iako će Fed uskoro ukinuti podsticaje koji su od početka koronakrize podržavali likvidnost na finansijskim tržištima, cijene sdionica su nadoknadile gotovo sve gubitke od prethodna dva dana.

Na evropskim berzama u srijedu se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,66 odsto na 7.170 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,15 odsto na 15.476 bodova, a pariski CAC 0,47 odsto na 6.927 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Otkupljeno više mlijeka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ukupna količina otkupljenog kravljeg mlijeka u prvom kvartalu iznosila je skoro...