fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDržava ima velike resurse koje ne koristi

Država ima velike resurse koje ne koristi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državne kompanije posjeduju skoro deset hiljada kilometara optičkih kablova i druge telekomunikacione opreme, a od tih kapaciteta koristi se svega deset do 15 odsto.

Sagovornik Vijesti uključen u izradu analiza osnivanja državne telekomunikacione kompanije i njenih budućih aktivnosti kazao je da bi se objedinjavanjem tih resursa stvorila respektabilna kompanija, koja bi izdavanjem te infrastrukture, ali i novim uslugama, ostvarivala značajno veće prihode nego sada, dok bi javni sektor imao značajne uštede.

On je kazao da ta nova kompanija ne bi za sada bila klasični telekomunikacioni – telefonski operater, već bi se bavila izdavanjem prenosnih kapaciteta, novim uslugama poput “pametne kuće”, online naručivanja i praćenja usluga državnih kompanija, pružanja posebnih usluga javnom sektoru, školstvu i zdravstvu, odnosno da ima neograničene mogućnosti razvoja.

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ima 5,5 hiljada kilometara telekomunikacionih optičkih kablova, a nešto manje kapacitete imaju Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Željeznička infrastruktura, Elektroprivreda (EPCG), Regionalni vodovod, Radio-difuzni centar i Monteput. Te državne kompanije su proteklih godina u izgradnju tih mreža uložile desetine miliona EUR, a koriste ih za svoje potrebe i samo djelimično za komercijalno izdavanje drugima.

Iz CEDIS-a su Vijestima kazali da je u njihovu telekomunikacionu mrežu proteklih godina uloženo 19 miliona EUR, da je koriste za upravljanje i nadzor nad elektrodistributivnom mrežom, kao i da su u protekle tri godine od njenog izdavanja telekomunikacionim kompanijama prihodovali 333 hiljade EUR.

Željeznička infrastruktura ima položeno više optičkih kablova duž pruge od Bara do granice sa Srbijom i od Podgorice do Nikšića, a od njihovog izdavanja drugim firmama za tri godine prihodovala je 1,6 miliona EUR.

CGES ima optičke kablove duž svih prenosnih dalekovoda, veze sa susjednim državama, ali i sa Italijom preko podmorskog kabla.

Državne kompanije koje objedinjuju telekomunikacione kapacitete postoje i u državama Evropske unije, a, kako je najavljeno, Crna Gora bi koristila koncept sličan kao u Sloveniji. Neka od mogućih usluga bila bi takozvana “pametna kuća”, jer se optički kablovi nalaze do svih domaćinstava koja imaju brojila za daljinsko očitavanje.

To bi značilo da korisnik preko aplikacije na telefonu može u svakom trenutku da vidi kolika mu je potrošnja, kako može da je smanji, koji od uređaja su uključeni i da može da ih isključi.

Vlada je formirala komisiju koja radi analizu plana objedinjavanja i korišćenja sličnih međunarodnih iskustava, u koju su uključeni i predstavnici državnih kompanija.

Iz CEDIS-a i Željezničke infrastrukture (ŽICG) su naveli da je razrada te ideje tek u početnoj fazi.

”S obzirom na to da se radi o sasvim novoj inicijativi, a koja se odnosi na objedinjavanje telekomunikacione infrastrukture u vlasništvu državnih kompanija u novu državnu telekomunikacionu kompaniju, CEDIS će, nakon razmatranja svih mogućnosti i sagledavanja činjeničnog stanja, saopštiti stav povodom te inicijative”, kazali su iz kompanije.

Iz ŽICG su saopštili da su tek imenovali svog predstavnika u grupi koja razrađuje tu ideju, zbog čega za sada ne raspolažu svim potrebnim podacima vezanim za osnivanje ove kompanije.

”Svakako, svjesni činjenice da je oblast telekomunikacija izuzetno profitabilna, vjerujemo da bi to mogao biti dobar potez. U skladu s tim, ŽICG je imenovala i predstavnika koji će aktivno sarađivati sa predstavnicima svih državnih kompanija, koje, takođe u svom vlasništvu imaju nedovoljno valorizovana optička vlakna”, naveli su iz ŽICG.

CEDIS, kako su kazali, posjeduje više od 5,5 hiljada kilometara vazdušne optičke infrastrukture izgrađene posredstvom OPGW i ADSS, i to 550 kilometara OPGW optičke infrastrukture postavljene na 35kV dalekovodima i oko pet hiljada kilometara ADSS optičke infrastrukture na 0.4kV niskonaponskoj mreži.

”U dijelu OPGW optike, u CEDIS-ovom vlasništvu su kapaciteti od po 24 optička vlakna na svim dionicama. U dijelu ADSS optike korišćeni su kablovi raznih kapaciteta u zavisnosti od potreba i statike stubova, te kapaciteti u vlasništvu CEDIS-a variraju od šest do 72 optička vlakna na različitim dionicama”, naveli su iz kompanije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije