fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDržava će se privremeno finansirati i u aprilu

Država će se privremeno finansirati i u aprilu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, na čijem čelu je Milojko Spajić, donijelo je rješenje o privremenom finansiranju za april, potvrđeno je Danu iz tog resora.

Rješenje o privremenom finansiranjuće narednih dana biti objavljeno na sajtu Ministarstva.

Država će se privremeno finansirati sve dok Skupština ne usvoji Predlog zakona o budžetu za ovu godinu, koji je od 31. marta u skupštinskoj proceduri.

Prema informacijama Dana, Predlog zakona o budžetu će se na dnevnom redu Skupštine naći najranije krajem aprila.

Prema poslovniku Skupštine, predlog zakona koji je dostavljen parlamentu predsjednik Skupštine upućuje poslanicima i nadležnim odborima, a isti se objavljuje i na veb sajtu.

Iz Skupštine su Danu kazali da se Predlog zakona ne može staviti na dnevni red sjednice Skupštine prije isteka roka od 15 dana od dana dostavljanja poslanicima, osim ako poslovnikom nije drukčije određeno.

“Predlog zakona, prije razmatranja na sjednici Skupštine, razmatraju nadležni odbori. Ako su predlogom zakona obuhvaćena pojedina pitanja koja su u nadležnosti i drugih odbora, predlog zakona u pogledu tih pitanja mogu razmatrati i ti odbori. Odbori koji su, pored matičnog, razmatrali predlog zakona dostavljaju svoje mišljenje matičnom odboru, vodeći računa o roku kako bi taj odbor mogao razmotriti njihovo mišljenje”, objasnili su iz Skupštine.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet će danas imati sjednicu, gdje će, u okviru tekućih pitanja, razgovarati o okvirnim terminima za održavanje sjednica na kojima bi se razmotrili Predlog zakona o budžetu sa Predlogom odluke o zaduživanju i završnom računu budžeta za 2019. godinu.

Prema infromacijama lista, ukoliko bi radna tijela naredne sedmice razmatrala Predlog zakona o budžetu, do kraja mjeseca bi se mogla zakazati sjednica Skupštine na kojoj bi se razmatrao taj akt.

Vlada je imala ustavnu obavezu da do 31. marta dostavi Predlog zakona o budžetu, što je i uradila posljednjeg dana marta i time izbjegla prestanak mandata.

Budžet je projektovan na 2,45 milijardi EUR, od čega se na izvorne prihode odnosi 1,88 milijardi, dok su nedostajuća sredstva 575 miliona.

Deficit je projektovan na 139 miliona EUR.

Ukoliko Skupština ne usvoji budžet, Vlada može da nastavi da se privremeno finansira do kraja godine.

Po prvi put predlog budžeta je programski i, kako je kazao Spajić, znaće se za šta je svaki euro utrošen.

Budžet je predat Skupštini na 1,62 hiljade strana.

Najčitanije