fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolazak Lidla velika ekonomska prilika

Dolazak Lidla velika ekonomska prilika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dolazak njemačkog trgovinskog lanca Lidl u Crnu Goru će, kako smatraju analitičari, povećati konkurenciju i vjerovatno će uticati da crnogorski privrednici povećaju plate zaposlenima.

Iz te kompanije su saopštili Televiziji Crne Gore da još analiziraju tržište.

Lidl je nedavno kupio parcelu nekadašnje fabrike “Radoje Dakić” u Siti kvartu, za koju je izdvojio 3,73 miliona EUR, ali još se ne zna da li će i kada zvanično doći u Crnu Goru, prenosi portal RTCG.

Iz sjedišta kompanije, iz Nekarsulma u Njemačkoj, niti su demantovali, niti potvrdili informaciju da taj trgovinski lanac planira da uđe na crnogorsko tržište.

“Lidl stalno istražuje mogućnost širenja i analizira uslove ulaska i potencijale kupaca na novim tržištima. Trenutno ne možemo da komentarišemo potencijalne ciljne zemlje, lokacije prodavnica ili datume otvaranja”, naveli su iz kompanije.

Da je izvjestan dolazak Lidla nedavno su potvrdili i iz Vlade. Oni su procijenili da bi ta kompanija mogla da zaposli i do hiljadu radnika.

Spekuliše se da bi renomirani investitor iz Zapadne Evrope trebalo da otvori najmanje pet marketa u Crnoj Gori, a to što iz Njemačke još ćute, analitičari iz Beograda razumiju. Tako je, kažu, bilo i prije četiri godine kada je Lidl stigao u Srbiju.

Kako kaže ekonomski analitičar Ljubodrag Savić, više od desetak ili 12 prodavnica je otvoreno u raznim gradovima Srbije.

“I za razliku od drugih preduzeća ili trgovinskih lanaca, oni su imali jedan oprezan pristup”, rekao je Savić.

Iskustvo iz Srbije, ali i ostalih zemalja u kojima posluje Lidl, kaže da imaju kvalitetnu robu i pristupačne cijene. I ne samo to – ta kompanija je uradila ono što je malo kojoj pošlo za rukom – plate radnika je gotovo udvostručila.

Zato crnogorski privrednici, kaže Savić, s razlogom brinu.

“Najviše su bili pogođeni u Srbiji, a to će biti i u Crnoj Gori ovi mali prodavci. Kada su oni došli u Srbiju u jednom trenutku mali prodavci su se hvatali za glavu. Sada su se oni negdje prilagodili toj činjenici i popunjavaju onu tržišnu rupu koja je njima ostala. Očekujem to i od crnogorskih prodavaca”, naveo je Savić.

On smatra da će se svi, pa i crnogorski privrednici, prilagoditi situaciji.

Tada će zadovoljni biti i oni, ali i radnici i potrošači. Tako je, između ostalog, kako pokazuju brojna istraživanja, bilo i u 32 države u kojima posluje ovaj gigant.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije