fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar oštro pao

Dolar oštro pao

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je ove sedmice oštro pao prema korpi ostalih valuta, zbog usporavanja rasta američke ekonomije, dok je kurs funte snažno porastao nakon što je britanski parlament podržao predlog o odlaganju Brexita.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je 0,8 odsto na 96,58 bodova, što je njegov najveći sedmični gubitak od početka decembra.

Pritom je dolar prema euru skliznuo 0,75 odsto, pa je cijena eura dostigla 1,1325 USD, prenosi Hrportfolio.

No, američka valuta ojačala je u odnosu na japansku, pa je njen kurs porastao 0,3 odsto na 111,45 jena (JPY).

Dolar se našao pod pritiskom nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američke privrede u prvom tromjesečju, kao i slabljenje inflacionih pritisaka.

Zbog toga mnogi analitičari smatraju da američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), ove godine neće povećavati kamatne stope, nakon što ih je prošle podignula u četiri navrata za po 0,25 procentnih poena.

Fed če naredne sedmice održati redovnu sjednicu, a analitičari očekuju da će njegovi čelnici ponovno poručiti da će biti strpljivi po pitanju kamata.

„Fed će vjerovatno naredne sedmice poručiti da ostaje strpljiv dok ne vidi razvoj situacije, što je oprezan stav koji ne omogućava jačanje dolara”, rekao je analitičar u firmi Western Union Business Solutions, Joe Manimbo.

S druge strane, euro, a posebno britanska funta, znatno su ojačali nakon odluke britanskog parlamenta o odlaganju izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

Nakon što su parlamentarni predstavnici polovinom sedmice odbacili predlog Vlade za sporazumni izlazak Britanije iz EU, a potom i za izlazak bez sporazuma, u četvrtak su podržali predlog da se Brexit na neko vrijeme odloži.

Kako su porasla očekivanja da Britanija neće izaći 29. marta iz EU bez sporazumu o razdruživanju, kurs funte skočio je oko dva odsto, što je njegov najveći sedmični skok od kraja januara.

U jednom trenutku kurs funte dostigao je 1,338 USD, najviši nivo u devet mjeseci, ali je sedmicu završio na 1,328 USD.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...