fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDokumentacija ukazala na probleme prilikom gradnje tunela

Dokumentacija ukazala na probleme prilikom gradnje tunela

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pojava pukotina i vode kod većih kiša, loša ugradnja betona i kačenje ventilatora na površine bez armature, neki su od problema gradnje tunela na prioritetnoj dionici auto-puta od Smokovca do Mateševa, saopšteno je iz Asocijacije za socijalnu pravdu (ASP).

Na probleme prilikom gradnje tunela na prioritetnoj dionici auto-puta, čiji je glavni izvođač kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), ukazala je dokumentacija koju je ASP dobila na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a odnosi se na period do sredine ljeta.

Iz ASP-a su naveli da kontrolu posla obavljaju dvije posebno formirane državne komisije, kompanija Monteput, resorno Ministarstvo kapitalnih investicija, ali je po FIDIC ugovoru ključna kontrolna uloga praktično u rukama izabranog inženjera, odnosno francusko italijanskog konzorcijuma Ingerop Conseil & Ingenierie-Geodata Engineering S.p.A.

„Jedan od problema je pojava pukotina na nearmiranim segmentima unutrašnje obloge u kruni tunela, koja je prvo uočena na tunelima Klopot i Vilac, dok je u manjem obimu registrovana i na ostalim. I pored zaključaka CRBC da pukotine ne ugrožavaju konstruktivnu stabilnost tunela, kineska kompanija do sredine ljeta nije istražila uzrok problema onako kako je to tražila nadležna komisija za kontrolu radova i angažovani inženjer na projektu“, rekli su iz ASP-a.

Takođe, pojava podužnih pukotina slična na tunelima Klopot i Vilac uočena je i na ostalim tunelima sa nearmiranom oblogom.

„CRBC je dostavio projekat ocjene stabilnosti i sanacije tunela, ali je vraćen na doradu. Izvođač nije dostavio projekat još od avgusta prošle godine. Očekuje se da izvođač konačno dostavi neophodni projekat, nakon čijeg odobrenja bi mogao da kompletira sanaciju pukotina“, navodi se u dokumentaciji.

Do tog perioda jedan od problema, koji se rješavao, bio je geotehnički monitoring i mjerenja, koja nijesu bila u skladu sa glavnim projektom i tehničkim specifikacijama u tunelima.

„Iako postoje izjave izvođača i inženjera po ovom pitanju, vezano za njihovu tvrdnju da stabilnosti tunela nije ugrožena zbog nedostatka geotehničkih instrumenata, ovo pitanje se ne može smatrati tehnički zatvorenim. To predstavlja kršenje glavnog projekta i potrebno je da se tehnički prihvati“, pokazuju podaci iz dokumentacije.

I pored preporuka iz glavnog projekta, izvođač je izveo segmente na kojima se kače ventilatori u tunelima bez armature, a još nije pripremio dopunu projekta u skladu sa nalogom inženjera, kojom bi dokazao podobnost nearmiranih segmenata za kačenje opreme.

Iz ASP su saopštili da je CRBC otklanjala i problem sa završnom obradom betona unutrašnjih obloga.

„S obzirom na to da kvalitet završne obrade betona unutrašnje obloge nije zadovoljavajući na svim pozicijama, izdata su brojna obavještenja o neusklađenosti. Taj problem se rješava sprovođenjem reparacija betonskih površina. Takođe, na pojavu površinskih nedostataka utiče i naknadno urezivanje žlijebova u betonu zbog zaboravljenih ili blokiranih cijevi za provlačenje kablova za E/M instalacijama“, navodi se u sokumentaciji.

Podaci iz dokumentacije ukazuju i na problem tunelskih ivičnjaka, pa su uočeni brojni problemi u vezi pojave pukotina, visina, ravnosti površina, kao i spojeva prefabrikovanih ivičnjaka i livenih na licu mjesta. Otvorena su obavještenja o neusklađenosti, a u toku je bilo otklanjanje tih nedostataka, iako se prethodno počelo sa ugradnjom i drugog sloja asfalta u tunelima.

Kada je riječ o pojavi vode u tunelima navedeno je da je, nakon što je završena sekundarna obloga i drenažni sistem, uočena pojava vode na pojedinim mjestima, kako u temeljima, tako i na gornjem dijelu obloge, u periodu većih kiša.

„Jedan od uzroka tih pojava je i neefikasnost sistema odvodnje tunela usljed začepljenja. Inženjer je izdao nalog za čišćenje i kontrolu drenažnih cijevi inspekcijskim kamerama i najavio da će uraditi inspekciju kamerama. On je najavio i da će ugovorno potraživati nadoknadu troškova i vremena zbog tog zahtjeva. Do sada je izvođač djelimično otpočeo sa postupanjem“, navodi se u dokumentaciji.

ASP je ranije objavila da je CRBC mijenjala odobreni glavni projekat i izvodila građevinske radove suprotno tom projektu, što Vlada smatra jednim od razloga za kašnjenje završetka posla, koji naredne godine ulazi u sedmu godinu realizacije.

Iz ASP-a su kazali da je CRBC kasnio i u obezbjeđenju dovoljne količine agregata, kasno je uspostavio dovoljan broj fabrika betona, kasnio je u mobilizaciji osoblja i opreme za elektro-mašinske radove, prvenstveno za tunele, a prolongirane su i konsultacije u vezi sa naknadnim radovima, odnosno pristupne rampe Smokovac, vodosnabdijevanja i trajnog napajanja električnom energijom autoputa.

U međuvremenu je i epidemija koronavirusa uticala na dinamiku radova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Koprivica: Evropska integracija najpouzdaniji put do stabilnosti

Podgorica, (MINA) – Evropska integracija Zapadnog Balkana najpouzdaniji je put do stabilnosti, ocijenio je...