fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDo kraja mjeseca tenderi vrijedni 5,4 miliona

Do kraja mjeseca tenderi vrijedni 5,4 miliona

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Programom razvoja Prijestonice za ovu godinu planirana je realizacija 24 projekta, čija je ukupna vrijednosti 5,4 miliona EUR, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

On je, na predstavljanju programa, kazao da lokalna samouprava nastavlja da čini grad boljim, a život građana kvalitetnijim. Dio tendera vrijedan 2,1 milion EUR već je, prema njegovim riječima, raspisan, a ostatak će biti završen do kraja mjeseca.

“Želim da istaknem projekat važan za socijalno ugrožene stanovnike na Cetinju. Naime, nakon što je prošle godine izabran izvođač, lokalna uprava planira da, ukoliko to vremenski uslovi dozvole, tokom ovog mjeseca postavi kamen temeljac. U januaru smo raspisali tender za drugu fazu izgradnje zgrade socijale, vrijedan 1,18 miliona EUR”, naveo je Kašćelan.

On je dodao da se na taj način obezbjeđuje kontinuitet radova i uslovi da investitor, u što kraćem roku, završi taj izuzetno vrijedan projekat za građane.

Ovu godinu će obilježiti i nastavak unapređenja putne infrastrukture na gradskom i seoskom području, za koju bi trebalo da bude potrošeno oko 2,3 miliona EUR. Planirano je da se za rekonstrukciju i gradnju puteva na seoskom području izdvoji 900 hiljada EUR, a realizuje se prema dostavljenim prioritetima mjesnih zajednica i građana.

“Jedna od najvažnijih investicija u ovoj godini je rekonstrukcija prve faze Vučedolske ulice, koja podrazumijeva radove na potezu od štamparije Obod, odnosno hotela „Grand, do raskrsnice sa Belvederskom ulicom, čija vrijednost iznosi 850 hiljada EUR”, rekao je Kašćelan.

On je dodao da je pored te, planirana i rekonstrukcija ulice Crvenog krsta i dijela ulice IV Proleterske, čime bi se riješio višegodišnji problem u tom dijelu grada sa parking prostorom i atmosferskom kanalizacijom.

Jedan broj projekata planiranih u ovoj godini odnosi se na uređenje mikro-lokacija u gradskim naseljima.

“Nakon uređenja trotoarskih površina u centru grada i ispred Banskih stanova, planirane su iste aktivnosti u naseljima Luke Ivaniševića i IV jul. Vrijednost tih radova je 150 hiljada EUR”, kazao je Kašćelan.

Gradska će, kako je poručio, nastaviti projekat uređenja trga na Njegušima, za šta je planirano preko 363 hiljada EUR. Kada je u pitanju sportska infrastruktura, pored investicije na gradskom stadionu, u planu je i rekonstrukcija krovnog pokrivača na SRC Lovćen, vrijedna 484 hiljade EUR.

Ove godine je planirana i adaptacija sale i nabavka opreme za izgradnju bioskopa, za šta je opredijeljeno 145 hiljada EUR.

Programom razvoja Prijestonice za ovu godinu planirano je više od 260 hiljada EUR za unapređenje rada Vodovoda i Komunalnog. Javni poziv odnosiće se na nabavku opreme i neophodnih mašina za sanaciju kvarova, ali i radova na pumpnim postrojenjima u Podgoru i Višnjici. Dio sredstava izdvojiće se i za opremu gradskog parking servisa.

Kašćelan je podsjetio na uspješnu realizaciju prošlogodišnjeg programa razvoja, kroz koji je u Prijestonicu uloženo 5,5 miliona EUR, uprkos kašnjenju usvajanja državnog budžeta i kompleksnoj situaciji prouzrokovanoj koronavirusom.

Dodatno raspoloživih 500 hiljada EUR, kako je objasnio, bilo je opredijeljeno za izgradnju gradskog stadiona. On je dodao da mu je žao što izvođač radova, uprkos brojnim apelima lokalne samouprave, nije potrošio navedena sredstva.

“Lokalna samouprava nastaviće da bude posvećena unapređenju kvaliteta života građana, kao i svih onih koji na Cetinje dolaze i koji Cetinje vole”, zaključio je Kašćelan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije