fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora značajno unaprijedila životni standard građana

Crna Gora značajno unaprijedila životni standard građana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je nizom strukturnih reformi u prethodnom periodu, te poboljšanjem poslovnog i investicionog ambijenta, značajno unaprijedila životni standard građana, saopštio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

On je, otvarajući deveti Delfi ekonomski forum u Grčkoj, u uvodnom obraćanju kazao da je na ovaj način došlo do brzog ekonomskog oporavka, ocijenivši da kao mali sistem imamo veliku priliku da ostvarimo brzu ekonomsku konvergenciju i približimo se standardu Evropske unije (EU).

Milatović je naveo da je Crna Gora, od deset zemalja kandidata, ekonomski najnaprednija, da ima vanjsku i bezbjednosnu politiku koja je u potpunosti usklađena sa EU, te da sada imamo generaciju lidera koji su donijeli novu političku kulturu u zemlji.

U prvom dijelu izlaganja, Milatović je, kako je saopšteno iz njegove Kancelarija za odnose s javnošću, istakao da, iako smo ponosan narod, sa dugom državnom istorijom, prvi put je u zemlji vlast promijenjena na izborima tek 2020. godine, kada je Crna Gora konačno ušla u novu etapu demokratskog razvoja.

On je naveo da je od tada država imala tri vlade, dok se završetak tranzicije dogodio na predsjedničkim izborima prošle godine.

Milatović je poručio da izbori u Crnoj Gori više nijesu pitanje života i smrti, već redovno sprovođenje volje naroda, što je, kako je ocijenio, veliko dostignuće naše političke transformacije i demokratskog napretka.

Prema njegovim riječima, u zemlji je vidljiv i institucionalni razvoj, a pristupanje EU je najbolji garant da će program reformi opstati.

Milatović je poručio da je cilj da 2028. godine Crna Gora postane 28. članica EU, što bi bio dobar signal zemljama regiona da je proces proširenja živ i da se reforme isplate.

Takođe, dodao je da bi ovo bio važan korak i sa aspekta bezbjednosti evropskog kontinenta i da naše članstvo u NATO savezu doprinosi stabilnosti regiona.

Tokom trajanja foruma, kojem prisustvuje na poziv osnivača, Simeona Tsomokosa, Milatović će imati i niz bilateralnih susreta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije